Китайски сувенири "задушават" оригиналните изделия на наши майстори

Търговци и свещеници купуват китайски икони от онлайн магазини срещу 1.60 лева бройката. Толкова струва миниатюрно изображение с двустранна лепенка за окачване в автомобил или на хладилник. Впоследствие обаче ги продават за поне 2,50 лева вмагазинчетата при храмове, манастири и сергии в курортите. Същата е практиката и с по-големи икони и изрисуваните домашни минипараклисчета от глина или порцелан, които заливат сергиите, установи проверка на „Монитор”. 

Така на практика мнозина нашенци се кръстят вкъщи пред икони, които нямат нищо общо савтентично изработените от майстори-зографи и дърворезбари.

По тази схема се търгуват и броеници за ръце, които от няколко месеца за по-евтино се произвеждат от найлонови оплетени във възелчета лентички.

Автентичните нанизи са от памучни и вълнени конци, обработени по специална технология, за да не се разтягат при ползване, припомнят монаси. До неотдавна те се внасяха от манастирите в Атон. За да не плащат за транспорт и мита обаче, ловки търговци вече гипоръчват на китайски работилници, като не държат материалът да бъде автентичен. И независимо, че една китайска броеница им излиза не повече от 2 лева, в църковните магазини и павилионите по сергиите те се търгуват за 5-6 лева.

За да се противодейства на тоталния внос на сувенири ментета, в най-големия етнографски музей у нас - „Етъра” организират Панаир на музейните сувенири, който ще се проведе за първи път у нас през юни догодина. Идеята е на директора на културния институт доц. д-р Светла Димитрова.

По думите й подобна сбирка е повече от наложителна, защото страната ни е буквално залята от ментета с щампата „Made in China”, а оригиналните изделия на нашите майстори остават невидени от туристите.

„Има огромна ниша, но се прави твърде малко тя да бъде освободена от китайските стоки. При нас, в „Етъра“, сме въвели изключително строг подбор на изделията, които предлагаме както в дюкяна си, така и в щандовете на 14-те майстори, които работят под наем. Държим сувенирите да носят дъха на българското, да бъдат в издържани в родната традиция. Дори за елементарните магнитчета, които масово се купуват от посетителите искаме от производителите им надписите да са на кирилица, а сюжетите на снимките да бъдат от България“, коментира доц. Димитрова. 

По нейни наблюдения масовият турист у нас харчи от 2 до 10 лв. за сувенир, което е в пъти по-малко от парите, които се разменят в аналогични музеи по света. 

В същото време Самоводската чаршия във Велико Търново се е превърнала в царство на фалшификатите, посочва изданието.

Наред с десетината стари занаятчийски дюкяни, в които се продават произведени ръчно и на място предмети от бита на българина, на чаршията са се настанили двойно повечетърговски обекти, отрупани с преспапиета, ключодържатели, отварачки и дори мускалчета с „розово масло”, които акостират на Чаршията направо от корабите, идващи от Азия.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини