Юнкер представи ”пътна карта” за отбранителна политика на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи план за действие за развитието на единна европейска отбранителна политика.

В интервю за изданията на медийната група Функе (Funke Mediengruppe), разпространено от ДПА и цитирано от ТАСС и БТА, Юнкер каза, че вижда три конкретни проекта, върху които трябва да се съсредоточим през идните месеци:

- общ оперативен щаб;

- участие на силите за бързо реагиране на ЕС в операции в горещи точки и

- създаване на европейски отбранителен фонд за развитието на отбранителната ни промишленост".

Според Юнкер обединението на силите на страните членки на ЕС в отбранителната политика има и политически, и икономически смисъл.

Такова сътрудничество ще позволи да бъдат спестени от 25 милиарда до 100 милиарда евро годишно, твърди председателят на ЕК. Това са средства, които ние бихме могли да използваме за други цели, посочва Юнкер.

Той отбелязва, че създаването на единна европейска армия е по-скоро замисъл, който няма да бъде претворен на дело в толкова близко бъдеще.

"Ще мине още много време преди да изпращаме войски под флага на ЕС или войници в европейска униформа", казва председателят на Европейската комисия. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ин
    инджекювлия
    1 0
    21:39, 18 сеп 2016
    Такива планове трябваше още преди 4 г да се приемат а не сега когато яйцето им е на гъза Но народа е казал -------докато умните се наумуват лудите се налудуват
Последни новини