Пожарът на сметището при Вишеград е умишлен,твърдят огнеборци

Няколко са версиите за пожара на сметището при Вешеград,който избухна вечерта на 13 срещу 14 септември.Специалисти от Пожарната разглеждат възможността той да е умишлен.Един от вариантите е палежът да е извършен от роми,но той се счита за малко вероятен.Експерти считат,че клечката кибрит на сметището е драсната,защото то вече е препълнено и е необходимо да се освободи обем.Причината се кореняла в неправилното проектиране на т.нар.депо за твърди битови отпадъци,смятат те.

Пожарникари сочат,че сметището дълго ще тлее и ще обгазява съседните села.Те смятат,че се премълчават последиците от дишането на задушливия дим,който се отделя по време на пожара от хората живеещи наблизо.

 Ще припомним ,че  първите пламъци възникнаха около 22,00 часа на 13 септември бяха овладени след намесата на два екипа на пожарната в Кърджали с два автомобила и водоноски.На 14 септември  преди обяд сметището отново се е възпламени, като  са засегнати  две трети от него,според Димитър Разкалински, началник „Отбранително мобилизационна подготовка” в община Кърджали.

На място бяха областният управител Илия Илиев, директорът на РД ПБЗН комисар Сергей Заимов и кметът инж.Хасан Азис.

Според Разкалински няма опасност от пожар за близките населени места Вишеград, Глухар и Островица.  Той препоръча  на жителите на тези населени места да ограничават излизането си навън и в следващите два, три дни да отварят по-малко прозорците.

Към момента няма официална версия, каква е причината за инцидента. Според областния управител, има проблем с охраната на сметището.

Георги Кулов

Снимка:Росен Канев

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини