Ути Бъчваров сготви гигантски миш-маш на фестивала на чушката в Кирково

    Най-големия миш-маш в България сготви най-известният телевизионен кулинар Ути Бъчваров на площата в Кирково. С това беше даден стартът на първия фестивал на чушката, организиран от родопската община. Най-малко 600 българи, турци и гърци опитаха вкусното ястие, приготвено в гигантски тиган, направен от челната част на парен локомотив.

    "От Кирково ще започна да популяризирам на българските зеленчуци", обяви кулинарният експерт. Той призовава българите да подкрепят родните зеленчукопроизводители.

    В приготвянето на гигантския миш-маш се включиха доброволци от публиката. Те счупиха 600 яйца за ястието, в което бяха сложени още 40 килограма сирене, няколко гаци лук и магданоз и много червени и зелени чушки, произведени в Кирковско. През последните години районът е един от най-големите производители на качествени чушки в България.

    "През последните години отглеждането на червена капия в района се превърна в реална алтернатива на традиционното тютюнопроизводство. Целта на фестивала е популяризира производството на чушки в общината. Искаме да покажем също гостоприемството на местните хора, както и забележителностите в района на Кирково", заяви кметът на общината Шинаси Сюлейман. Той допълни, че освен отличните вкусови качества, кирковската чушка е еклогично чиста, защото при производството й не се не влагат изкуствени торове, а в района няма промишлени замърсители.

    По време на празника беше организирана изложба с ястия, приготвени с чушки. Най-атрактивни бяха капия пълнена с месо, камби, пълнени с картофи и хляб с чушки.

    В конкурсът за най-добра лютеница участваха над 40 жени от Кирковско. Първата награда спечели Мерием Местан от село Чорбаджийско. Тайната на лютеницата й е, че вместо захар използва пчелен мед.

    Гвоздеят на фестивала беше надяждането с люти чушки фиферони, отгледани от кирковския кмет. Първата награда беше взета от Ясен Чаушев от село Джерово. Той успя да изяде 9 чушки. Опонентите му успяха да погълнат едва по 4 фиферона.

    Ненко Станев

     

    Източник: http://www.24chasa.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини