Полицаите на протест заради бюджетни икономии в МВР

Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), обяви че е в стачна готовност заради неглижиране на проблеми на служителите от страна на ръководството на МВР. Основната причина за недоволството на синдикатите са „бюджетни икономии“, които създават не само риск за живота и здравето на служителите, но и гражданите."

В позицията СФСМВР се посочва, че в последните месеци хора от професионалното ръководство в МВР икономисват средства, с което поставят в риск живота на служителите. Така например ръководството на Гранична полиция е лишило от заплащане на положен извънреден труд полицаи, които са били на границата. По този начин за месеците май и април 2015 година МВР е задлъжняло към тях със 120 хил. лв., а сумата е удържана без съгласието на полицаите. 

Проблеми има и в пожарната, където се съставят графици, така че в районните служби се формират екипи с недостатъчен брой служители. Има случаи, при които има по един дежурен пожарникар на смята нощно време. "Тези графици се съставят по този начин в най-усилените месеци за работа на пожарникари и спасители, при ежедневно възникващи множество пожари, някои от които с обхват над 40 000 дка и се изготвят в името на икономия от няколко часа извънреден труд. Налага се служителите да реагират на произшествия в минимален състав и да изпълняват задълженията си в изкуствено създадени екстремни ситуации. Благодарение на максималните усилия и всеотдайност на служителите, въпреки създадения риск за здравето и живота им, те успяват да оказват помощ на изпадналите в беда граждани", се посочва в позицията.

От Федерацията подчертават, че както професионалното, така и политическото ръководство на МВР са информирани за ситуацията и са запознати с рисковете от подобни действия, като са приложени и използвани всички възможни и регламентирани в МВР процедури. Въпреки това ситуацията към момента не е променена, а мотивите за тези решения, в т.ч. нарушаващи закона не са оповестени.

СФСМВР настоява категорично представителите на професионалното и политическото ръководство да спрат да нарушават социалните и икономически права на работещите в МВР.

Натрупването на системни проблеми в МВР и „мълчаливият отказ“ те да бъдат решени от политическото и професионално ръководство, трайното неглижиране и отказ за приемане на дългосрочна визия и стратегия за устойчива реформа в МВР, непрекъснатите и резки законодателни промени, „употребата“ и експлоатацията на служителите в МВР, преструктурирането „на тъмно“ и издаването на заповеди с цел „бюджетни икономии“ създават не само риск за живота и здравето на служителите, но и гражданите. Това са причините, поради които СФСМВР обмисля и ще предприеме конкретни действия, в т.ч. и протестни, тъй като е недопустимо през 21 век трудът на служителите в МВР да не се заплаща, да се рискуват човешки животи, заради икономии с неясна цел и резултат и фокусът на политическите решения да е върху „спестяването на средства“, а не върху повишаването на ефективността и качеството на работа в МВР, се посочва още в позицията.

______________

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини