Световен конгрес по международна военна история в Пловдив

От днес до 10 септември Пловдив е домакин на Световния конгрес по международна военна история, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Самото място на събитието подсказва малко от темата на форума- конгресът трябваше да се проведе в Истанбул, но заради събитията в Турция го отмени.

Бе прието предложението на българската комисия той да се проведе в Пловдив, за да се избегне нулева година. Така България за трети път става домакин на този конгрес в рамките на пет години, което е прецедент в историята му. 75 учени от Италия, Гърция, Турция, Русия, Австрия, Германия, Франция, Белгия, Сенегал, Индонезия, Камерун, Румъния, Нидерландия, САЩ, Канада, Австралия, Китай, Южна Корея, Япония, Израел, Мароко, Полша, Португалия и Финландия. 40 държави членуват в Международната комисия по военна история, създадена през 1934 година като една от международните организации на ЮНЕСКО, сред тях е и България с Българската национална комисия по военна история. Темата за дискусии тази година е "Локални войни- глобален отзвук". Днес участниците разглеждат туристически забележителности в региона на Асеновград, официалното откриване е утре от 10 ч в Парк хотел "Санкт Петербург" в Пловдив. Военните историци ще присъстват и на тържествената заря по повод Съединението на 6 септември. 

 

Източник: http://news.bgnes.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини