Валенса се закани да съди президента на Полша

Бившият президент на Полша Лех Валенса се закани да изправи сегашния държавен глава Анджей Дуда пред международния съд, ако не се извини на обвинения основател на „Солидарност“, че сътрудничил със спецслужбите по време на Полската народна република (ПНР). Това предаде БГНЕС.

През февруари сътрудници на института за националната памет на Полша иззеха от дома на Чеслав Кищак (министър на вътрешните работи по време на установения от генерал Ярузелски военен режим), а след това обнародваха секретни документи, според които Валенса е бил агент на специалните служби при комунистическия режим. По-специално сред документите имало съгласие за сътрудничество с подпис „Лех Валенса. Болек“.

Г-н Дуда, обръща се Валенса към настоящия президент на Полша. Вие се заклехте, че ще защитавате правата. Призовавам ви или вие публично да се извините за нанесеното ми оскърбление, или ще ви изправя пред международния съд. Вие подкопахте авторитета ми и ме унизихте пред света, написа Валенса на своята страница във Фейсбук. 

Той добавя, че е предоставил всички възможни съдебни решения и свидетелства на институти, че не е сътрудничил на специалните служби. Той подозира, че има фалшифициране на документи.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини