Продължава борбата с пожарите край село Главан и Тополовград

Усилията за потушаване на пожарите около гълъбовското село Главан и край Тополовград продължават, предаде БНР.

Пожарът в община Тополовград е под контрол, местните власти ще решават тази сутрин дали да отменят бедственото положение.

Пожарът около Главан също е овладян. Но вече над 2 000 декара сухи треви, храсти и широколистна гора са изпепелени.

Въпреки, че бе отменено бедственото положение за района на Главан, потушаването на пожара е затруднено от силния вятър и сухото време.

Около 3.00 часа тази сутрин окончателно е прокарана тройна просека в района на селото, за да се избегне ново нахлуване на огъня към Главан.

Директорът на пожарната в Стара Загора комисар Стоян Колев обясни, че с помощта на тежка техника на Мини "Марица-изток" е направена 4-километрова обезопасителна полоса около пожара и той е овладян.

В момента се сменят и противопожарните екипи, след като някои от огнеборците на място не са почивали повече от 36 часа.

Пристигат нови попълнения от други дирекции на пожарната в страната. Близо 200 души продължават борбата с огъня. 20 са екипите на пожарната, още толкова са на горските стопанства.

Тази сутрин се очаква да пристигнат и два модула от военнослужещи от Втора механизирана бригада в Стара Загора. Има и доброволци.

В момента заради сутрешната роса и хладното време огън няма, но тлеят огнищата и има в района само се разнася пушек. Огнеборците се надяват да локализират стихията окончателно до обед. Това е вторият опустошителен пожар в Сакар планина в рамките на две седмици.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини