Силен недостиг на медицински сестри у нас

Един от най-големите проблеми на българските здравни заведения остава недостигът на медицински сестри. В страната не достигат близо 11 000 медсестри.

Данните бяха огласени за първи път при представянето на Националната здравна карта (НЗОК). Проверка на българския здравен портал показва, че от 40 лечебни заведения в София, които набират кадри, само 7 не търсят медсестри. Идентично на столицата е положението в цялата страна. Преди броени дни за необходимост от още 50 медицински сестри съобщиха от болницата в Смолян. Справка от началото на лятото показа, че почти няма бюро по труда, в което да няма обяви за търсене на такива служители, пише в. "Сега".

Последната здравна статистика на НСИ сочи, че към края на 2015 г. у нас има 31 397 медицински сестри. Година по-рано броят им е бил 31 917.

От дълго време Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подава сигнали за кадровата криза в сектора. Въпреки че у нас всяка година се подготвят такива кадри, то във всеки завършил випуск има по около 1000, които избират да се реализират при по-добри условия извън България. Средната работна заплата в сектора у нас е 570 лева, по информация на съсловната организация. В други държави тя е между 1200 и 2500 евро.

След медицинските сестри най-търсени са специалистите по акушерство, както и медицинските и рентгеновите лаборанти. Лекари със специалност също се търсят. Има лечебни заведения, в които недостигът на медици е толкова голям, че са съгласни да наемат и лекари без специалност. Според националната здравна карта у нас не достигат 437 общопрактикуващи лекари, 405 педиатри, 400 кардиолози, 57 гастроентеролози, 173 ендокринолози в доболничната помощ.

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини