Елмалъ баба събра хора от целите Балкани за традиционния събор край Биволяне

Десетки жертвени животни и 450 кг.ориз бяха вложени в тазгодишната ритуална храна на маето/събора/ на текето Елмалъ баба при село Биволяне,Момчилградско.Вярващи дариха шестдесет овце,три телета и една крава за да бъде приготвени курбан и пилаф.Още много животни бяха разиграни на традиционния търг.Приготвянето на ритуалната храна започна още вечерта на 2 срещу 3 септември и продължи през цялата нощ.По традиция майстор на курбана бе Ахмед Джафер.На самия събор,състоял се вчера хилядите присъстващи бяха поканени да похапнат от курбана и пилафа.

Със събора на Елмалъ баба започват есенните маета на алианите в Източните Родопи.Те са част от годишния цикъл,по който се ръководи техния календар и празнично-обредна система.На събора по традиция присъстваха високи гости.Тази година той бе почетен от народните представители от Кърджалийския избирателен район Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрула,от кмета на община Момчилград Сунай Хасан,от зам.-кмета Ерол Мехмед,общински съветници.Сред присъстващите бе и бившият народен представител и един от основните дарители за обителта Юнал Тасим.

Текето на Елмалъ баба е най-популярната бекташийска обител в страната.Тя е известна и зад граница.Тук идват поклоници от Турция,Гърция и Македония.

Според халифе-дедето Мехмедали Сюлейман легендата гласи:Първоначално хората наричали Елмалъ баба Ибн Бифа Султан.В Султан ери/днешно Момчилградско/дошъл Абдал Муса Султан с последователите си.Те застанали под едно изсъхнало ябълково дърво,но не могли да съберат никакви плодове.Когато под дървото застанал местния алевит  Ибн Бифа  Султан,то родило много ябълки.Земята била застлана с плодове.Абдал Муса Султан казал:”Не можем да бъдем заедно под  това дърво.Вземи от моите хора и направи армия”.От тогава името на местния алианин става Елмалъ баба-баща на ябълките.

 Текето Елмалъ баба е уникално с това,че в него има седем гроба.Шест са на мъже светци.Седмият е символичен кенотаф на Фатима-любимата дъщеря на Пророка Мохамед и жена на Хазрети/Свети/Али.Вярва се ,че тук с погребани окото и ръката на святата за алианите жена.

Според председателят на организацията „Джем Южна България” Мустафа Мстафа Фатима е играла основната роля за равнопоставеността между мъжете и жените при алианите.

Текето Елмалъ баба непрекъснато се благоустроява.В момента се разширява навеса-трапезария.

Едни от най-ценените дарения за обителта са за библиотеката.Според народният представител Мустафа Ахмед знанието и алевизма са неразривно свързани.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини