12 причини за сухота в устата

Сухотата в устата е неприятен симптом, който обикновено усещаме в стресови ситуации. Ако оплакването продължи по-дълго време, трябва да се потърсят други причини. В устата има 6 големи и многобройни малки слюнчени жлези, които осигуряват до 1,5 л слюнка на ден. Слюнката съдържа много протеини, ензими и антитела. Нейната роля е да неутрализира някои микроби. С нейна помощ разграждането и усвояването на храната започва още в устата.

Общи причини и болести, свързани със сухотата в устата

Недостиг на течност: не пиете достатъчно течности (30 мл на 1 кг тегло, 60 кг = 1,8 л вода дневно) или губите много течности чрез спорт, диария или повръщане.

Сух въздух: Въздухът в помещенията може да е сух по различни причини. Резултатът са сух нос, зачервени очи и сухота в устата.

Възрастта: С напредването на възрастта се забавят функциите на тялото. Някои възрастни пият по-малко течности, приемат и доста лекарства, които могат да се отразят на слюнката.

Дишане през устата: Някои хора, особено в детска възраст, дишат през устата заради болно гърло, хронична хрема или ангина. Последиците са нацепени крайчета на устните, напукани устни, суха лигавица и лоши зъби.

Хъркане: При хъркане също се диша през устата и на сутринта може да я усетите пресъхнала.

Психични причини: Ако симпатиковият нерв се активира чрез стрес, се задейства верига от процеси, а един от ефектите е сухота в устата.

Пушене: Никотинът стеснява съдовете и блокира кръвообращението на тялото, в допълнение частици от дима полепват по лигавицата и я изсушават.

Простуда/Възпаление на околоносните кухини: Хронично запушеният нос кара хората да дишат през носа и устата съхне.

Автоимунни заболявания: Синдромът на Сьогрен се среща особено при жени в менопауза. Това е хронично възпалителна реакция, която разрушава слъзните и слюнчените жлези. Симптомите са суха уста, зачервени лигавици, парене на езика, суха носна и очна лигавица, оток на слюнчените жлези.

Болести на обмяната: Захарният диабет се проявява първо чрез често ходене по-малка нужда, усещане за жажда, суха уста, трудности с концентрацията и главоболие.

Силаденит: При сухота в устата може да се развие болезнено възпаление на слюнчените жлези. При суха лигавица, която е уязвима за микроби, бактериите може да се разпространят. По слюнчените каналчета може да стигнат и до жлезите, където да се развие гнойно възпаление.

Лъчетерапия: Ако лъчетерапията е за тумори в областта на главата и шията, това може да увреди слюнчените жлези.

Медикаменти: Много медикаменти влияят на вегетативната нервна система която отговаря за контрола на слюнката. Това са лекарства срещу високо кръвно (бетаблокери, ACE-инхибитори, диуретици, калциеви антагонисти), някои силни болкоуспокояващи, лекарства за паркинсон (допаминови агонисти), успокоителни и приспивателни (спазмолитици, седативи), антихистамини (противоалергични), медикаменти, които директно потискат парасимпатиковия нерв или активират сипматиковия. Симптомите могат да се появят и при химиотерапия (някои цитостатици), антиепилептични препарати, лекарства срещу прилошаване и повръщане, някои антидепресанти или невролептици (срещу панически пристъпи).

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини