Помагаме на Скопие след наводнението. Преглед на печата

Задържаният у нас Мурад Хамид, заподозрян, че е част от групата, атакувала „Шарли ебдо“, е сред водещите теми на вестниците във вторник.

„Пресцентърът на прокуратурата обяви, че е постъпила Европейска заповед за арест, издадена на 29.07.2016 г. от Прокуратурата към Главния съд в Париж за задържания на територията на град София френският гражданин Мурад Хамид. Същият се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм. За известно време Хамид беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на „Шарли ебдо“ през януари 2015 година, заедно с братята Куаши (единият от които беше женен за сестра му) . Но благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен. Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези „варварски престъпления“ да навреди на бъдещето му...” – в. „Труд”.

„Френският гражданин Мурад Хамид, когото Франция издирва, защото има данни, че се е занимавал с терористична дейност, е пристигнал в страната ни с влак от Сърбия и безпроблемно е минал и границата с Турция. Това съобщи пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "Дарик". 20-годишният мъж беше задържан, след като на 29 юли граничните власти в Турция го връщат обратно в България. Хамид е шурей на един от атентаторите на френското списание "Шарли Ебдо" - Шариф Куаши, който заедно с брат Саид Куаши нахлу в офиса на изданието в началото на 2015 г. и уби 12 души. Заради информация, че е подготвял терористични атаки, за него е издадена Европейска заповед за арест от Франция. В момента Хамид е в следствения арест на "Г.М. Димитров" където чака делото за екстрадициция, поискана от Франция, което ще се гледа в сряда от Софийския градски съд...” – в. „Дневник”.

„ДАНС: Зетят на атентатора срещу “Шарли ебдо” е реално опасен за националната ни сигурност 20-годишният студент пристигнал с влак от Париж през Сърбия. Не е ясно какво е правил от 26 до 28 юли в България 20-годишният французин от марокански произход, зет на един от атенаторите срещу френския сатиричен седмичник “Шарли ебдо”, е истинска, настояща и сериозна заплаха за националната ни сигурност. Това е преценката на шефа на ДАНС, съобщи говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. В неделя френските медии съобщиха, че Мурад Хамид, който е брат на съпругата на Шариф Куаши, е задържан у нас. В сряда Софийският градски съд ще реши дали да предаде Мурад Хамид на френските власти. Те го издирват с европейска заповед за арест. Мурад е студент по природни науки в университета в Нанси. Той е роден на 8 юли 1996 г. в Шарлевил-Мазиер. По време на атаката срещу “Шарли ебдо” е ученик в местната гимназия. Тогава френските власти го разследват като участник в атентата. Те смятат, че Мурад е карал колата, с която братята Куаши стигнали до редакцията. Мурад обаче получил солидна подкрепа от съучениците си, според които по време на атаката той е бил на училище. В началото на юли студентът изчезнал и бил обявен от сестра си за издирване На 26 юли в 19,45 ч Мурад се появил на ГКПП Калотина. Той пътувал с международния влак от Париж сам, само с една чанта багаж. Българските власти го попитали с каква цел идва в страната. Обяснил, че пристига като турист за една седмица. След това следите му се губят. “Нямаме информация къде и какво е правил от 26 до 28 юли”, каза говорителят на главния прокурор. В момента, когато Мурад Хамид влязъл в България, системата Шийз показала сигнал за наблюдение, тъй като вече е бил обявен за безследно изчезнал от сестра си във Франция. Сигналът за наблюдение не позволява Мурад да бъде задържан, а само Франция да бъде уведомена, че е в България. На 28 юли в 1,30 ч през нощта Мурад се появил на ГКПП Капитан Андреево, за да премине в Турция. “Тъй като не е имало каквато и да е забрана да се придвижва на територията на страната ни, нито пък да се спира неговото движение, той е бил пропуснат”, обясни Арнаудова. Едва прекосил граничната бразда обаче, той бил незабавно експулсиран от турските граничари Причината - Хамид е имал забрана да влиза в Турция за 5 години. Часове след като Мурад Хамид бил върнат от Турция, чрез бюро СИРЕНЕ постъпва информация от Франция, че младият мъж е пътуващ боец за “Ислямска държава”. Гранична полиция задържала Мурад за 24 часа и незабавно бил уведомен шефът на ДАНС Димитър Георгиев...” – в. „24 часа”.  

„Заподозрян в тероризъм и участие в атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж се е разхождал необезпокояван у нас два дни и никой не знае какво е правил през това време. Преди да стигне до България, 20-годишният Мурад Хамид, зет на братята Куаши, които застреляха 12 души - карикатуристи и полицаи в Париж, е минал през няколко европейски страни без никакви пречки. Неговият случай за пореден път показа бавната реакция и лошата координация на спецслужбите в Европа. Наскоро се оказа, че атентатор от Истанбул по същия начин е пътувал свободно из Европа, въпреки че е имало данни за терористичната му дейност. Хамид е заловен случайно благодарение на европейска заповед за арест. В момента той е в следствения арест в София в очакване съдът да се произнесе за връщането му обратно във Франция, където е търсен за тероризъм. Той е задържан у нас още в края на юли, но досега властите пазеха ареста му в тайна. Нито прокуратурата, нито полицията знаят къде е ходил два дни и с кого се е срещал Хамид, каза вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Държавното обвинение даде пресконференция, след като френските медии съобщиха за задържането и информацията бе потвърдена от вътрешния министър Румяна Бъчварова. В неделя с половин уста тя каза, че Хамид е бил арестуван, защото имал "поведение, типично за чуждестранен боец". Прокуратурата не потвърди това. Хамид е пристигнал в България с влак от Франция на 26 юли през ГКПП Калотина. Пред Гранична полиция е представил френския си паспорт. Обяснил е, че идва у нас като турист за една седмица, и е бил пуснат. При проверката в Шенгенската информационна система се установило, че е бил обявен за изчезнал от сестра си в началото на юли. Това обаче не е повод за арест и той минал границата. Арнаудова обясни, че френската държава била уведомена, че изчезналият е у нас...” – в. „Сега”.

Наводнението македонската столица, което отне човешки животи, също е сред актуалните теми на всекидневниците.   

„Правителството ще предостави за 20 т минерална вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства. Това беше договорено на оперативна среща между кмета на Скопие Коце Траяновски и началника на политическия кабинет на министър-председателя Анжелина Тотева, която по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов координира дейността по предоставяне на допълнителна помощ от страна на българските институции за бедстващото население. В срещата участва и главен комисар Никола Николов. Създадена е организация да бъде отговорено и на други искания за хуманитарна помощ от страна на властите в Република Македония, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Преди това официалните български представители участваха в съвещание с ръководителите на местния оперативен щаб, на което бяха разпределени задачите на спасителите според спецификите на пораженията в различните квартали. Направен беше и оглед на терен на съвместната организация по търсене и спасяване на хора и отводняване. Четирите български екипа от ГД „ПБЗН” – МВР и от аварийно-спасителното звено на Столична община остават в Република Македония за продължаване на участието си в спасителната операция.” – в. „Труд”.

„Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Република Македония Георге Иванов по повод тежките наводнения, сполетели страната и довели до десетки жертви и пострадали. „С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите", се казва в съболезнователната телеграма на президента Росен Плевнелиев до президента Георге Иванов. ... Българският екип от пожарникари от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР и от Столична община, който замина за Република Македония, за да помогне при издирването на хора и отводняването на сгради, пристигна в Скопие малко след полунощ. Задачата, поставена им от министър-председателя Бойко Борисов, е да оказват пълно съдействие на местните власти за по-бързото овладяване на ситуацията. Екипите вече са се включили в операцията по издирване на хора, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Предстоят допълнителни уточнения от каква помощ още има нужда в Република Македония за преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите. Координацията в това отношение е възложена на началника на политическия кабинет на премиера Борисов. Българските представители в Скопие са получили благодарност от официалните власти за своевременната реакция.” – в. „Стандарт”.

„Българските червенокръстци са готови незабавно да помогнат на македонските си колеги за справяне с критичната ситуация след наводнението в Скопие. Това каза пред радио „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров. Той оцени усилията на кабинета ни в помощ на Македония като бързи и ефективни. „Във връзка сме с ръководството на Македонския червен кръст, чакаме да получим много скоро информация за това, което им е необходимо към момента. Готови сме незабавно да направим и екипи – ако е необходимо – и да подсигурим помощта. При условие, че помощта, която се изисква, надминава възможностите на нашата организация, тогава ще се обърнем към българския народ с апел да помогне. Мащабите на бедствието, сполетяло най-близкия ни приятел – народът на Македония – се равняват на голямото земетресение, което се случи в Скопие преди десетки години. Уверявам, че сме готови и ще направим всичко възможно да бъдем там, където има нужда от помощ“, каза Христо Григоров. Кризата ще бъде преодоляна до 48 часа, но възстановяването на Скопие ще бъде дълго, вероятно ще се наложи и Европа да помогне, каза още Григоров и добави, че щетите изглежда ще бъдат много сериозни. В Македония се видяха апокалиптични картини като тези от Мизия и Аспарухово, подчерта председателят на БЧК.” – в. „24 часа”.

Президентските избори отново са сред темите със запазено място във всекидневниците.

„Категорично сме по-близо до обща кандидатура за президент с БСП, всеки извървя своя път, всеки със своите отговорности. Това коментира пред журналисти зам.-председателят на АБВ Румен Петков. "Всичко, което надживяхме, надявам се да е за добро", допълни той. Петков припомни, че преди две седмици АБВ са заявили готовност да преговарят за общи кандидати с левицата. "Нашите са Първанов и Калфин - не считайте, че АБВ е функция на БСП", подчерта на пресконференцията зам.-председателят на партията. Ген. Румен Радев, една от номинациите на социалистическата партия, той определи като един изключително подготвен и достоен човек. Петков обаче не пожела да отговори дали формацията на Георги Първанов би застанала зад Мая Манолова или друга чисто партийна кандидатура на социалистите. "БСП преживява тежък период, Корнелия Нинова оглави партията в труден етап от политическа и организационна гледна точка", така Румен Петков разглежда казуса "Стефан Данаилов - Мая Манолова". Надявам се, посочи той, че БСП ще намери не просто средствата да се успокоят нещата, а да бъдат мобилизирани избирателите вътре в самата БСП.” – в. „Стандарт”.

„Президентът Росен Плевнелиев ще назначи Мартин Райков от партия АБВ за член на Централната избирателна комисия (ЦИК). В президентството е постъпило предложение от председателя на на АБВ Георги Първанов и от заместник-председателя на групата на АБВ в парламента Мариана Тодорова за това. Райков ще е член на комисията до приключване на мандата на действащите членове. Според Изборния кодекс, когато в парламента влязат нови партии, съставът на Централната избирателна комисия се допълва с по един член, предложен от тези партии. През следващата седмица държавният глава ще издаде указ за назначението. Мартин Райков е на 36 години. Завършил е право в Софийския университет и работи като юрисконсулт в адвокатската кантора на Тодор Батков "Батков и сие". Член на Националния съвет на АБВ.” – в. „Дневник”.

 „Все още не е ясно дали в държави с извънредно положение като Турция и Франция сънародниците ни ще могат да гласуват на предстоящите президентски избори. Предстои външното министерство да изпрати писма до всички държави, в които страната се готви да открие секции, съобщиха от МВнР. С тях местните власти ще бъдат информирани, че на 6 ноември у нас се провежда вот за държавен глава, и ще поискат съдействие за разкриване на места за гласуване извън дипломатическите ни представителства. Процедурата е доста тромава и не е ясно кога ще бъде задвижена, но тя трябва да приключи най-късно в началото на септември, тъй като 9 септември (не по-късно от 57 дни от изборния ден) е крайният срок ЦИК да определи "условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната". Съгласно последните промени в Изборния кодекс, приети през юли, в чужда държава вече могат да се откриват до 35 секции. След тежки пазарлъци по настояване на Патриотичния фронт (ПФ) бе записано още, че за откриване на секция извън посолство или консулство са необходими минимум 60 заявления при 40 преди. Фронтоваците не скриха, че държат на таван от 35 секции, за да се намали броят на местата за гласуване в Турция и така да се засили контролът на държавата над изборния процес в южната ни съседка. След преврата в Турция на 15 юли обаче ПФ заговори за цялостна забрана за провеждане на избори там заради обявеното извънредно положение и усложнената политическа обстановка. Срещу това застанаха ДПС и част от независимите депутати, организирани в партия ДОСТ. До конкретно решение не се стигна, тъй като междувременно парламентът излезе в отпуск. Засега не е ясно и какво мисли ГЕРБ по темата. Експерти обаче предупредиха, че ако управляващите решат в държави с извънредно положение да не се провеждат избори, ограниченията би трябвало да засегнат и Франция.” – в. „Сега”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини