Йотова иска президент с активна позиция за бежанците

Следващият президент ще трябва да решава въпроси от сферата на сигурността. Не искам да се връщам назад, но Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) беше изпразнен от съдържание. Имаше много заседания и много общи позиции след тях, но как няма да е така по „темички” като киберпрестъпността. По деликатни теми обаче КСНС и човекът, който го ръководеше, отсъстваха. Така евродепутатът от БСП Илияна Йотова коментира състоянието на президентската институция.

Евродепутатът ни беше попитана изрично относно генерал Румен Радев и кой го предложи. По думите ѝ Радев е надпартийна кандидатура и на конгреса на 14 август ще има повече отговори. По адрес на Радев тя добави, че бил номиниран и от две общински структури на БСП извън София, като предположи, че това било направено може би заради подкрепа от страна на военни към подалия оставка командир на ВВС.

Йотова поиска национална позиция по отношение на бежанците, на миграцията. Тя посочи, че „Фронтекс” се загрижи за положението по българо-сръбската граница, но не и по българо-турската. Ще се премести ли границата за защита на ЕС по-навътре и ще бъдат ли оставени България и Гърция да се оправят сами? На Гърция бяха обещани 4000 души от ЕС за овладяване на бежанския поток, но в момента са назначени по-малко от 300 – за една година, заяви Йотова пред БНТ. Тя пак припомни, че турският президент Реджеп Ердоган рекетира Европа и добави, че идва големият въпрос как ЕС ще преформулира политиката си за бежанците.


 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини