МВР няма да пригоди бойни машини за гасене на пожари

МВР няма намерение да се възползва от проект, който предвижда бойните машини МТЛБ да се пригодят за гасене на пожари. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от АБВ ген. Михо Михов.

Той припомня, че частна фирма е разработила проект за преработка на стари машини, които са свалени от въоръжение.

С него се предлага монтиране на съдове с 4 хил. литра вода и 2 хил. литра пенообразувател и противопожарен прах. Подобен проект е разработен и от държавния военен завод "ТЕРЕМ - Хан Крум", но Михов не пита за него, а само за този на частната фирма, пише в. "Сега".

Според Бъчварова обаче проектът има слаби страни - трябва самата машина да бъде транспортирана до мястото на пожара, тъй като МТЛБ-то е верижно и не може да се движи по пътищата.

"Именно поради това е необходимо да се осигурява допълнителен ресурс от транспортни средства за преместването й", пише вътрешният министър.

Областните дирекции на пожарната разполагат с достатъчно верижна техника, пише още Бъчварова. Купени са и 201 нови пожарни автомобила.

"МВР разполага с немалък брой съвременни специализирани транспортни средства за откриване, локализиране и гасене на пожари в полски и горски масиви и не следва да се предприемат действия за оборудване с верижни машини на МО", категоричен е отговорът.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини