Паразит може да заличи бананите от нашата трапеза

Бананите по сергиите и щандовете на магазините днес са смятани за даденост, но скоро за потребителите може да има лоша новина - бананите свършиха.

Паразит заплашва да заличи от нашата трапеза най-обичания плод и план Б за спасение няма, пише италианският в. "Стампа", цитиран от БТА.

В края на 19 век бананите станаха продукт за масов износ и огромни части от горите в Централна Америка бяха заменени с бананови плантации. Тогава беше подбран един сорт за култивиране - така наречения Гро Мишел, в превод от френски Едрият Мишел.

Но както се случва, когато се отглежда изобилие от генетично идентични култури,появата на паразит може да има катастрофален ефект за тях. Панамската болест, зараза, дължаща се на гъбичка, се появи в началото на 20-те години на 20 век и много бързо унищожи световното производство.

Американските и европейските потребители останаха без банани. От 50-те години сортът Гро Мишел беше заменен със сорта Кавендиш. Той е по-малък, не толкова сладък и по-малко ароматен, но по-устойчив на гъбичката.

С годините той стана предпочитаният за производителите банан за отглеждане и днес съставлява 99 процента от износа на банани по света.

Но сега и бананът Кавендиш има проблем. Нова гъбичка, така наречената черна Сигатока, се разпространява в Африка и Южна Америка и може да причини загубата на 50 процента от реколтата.

Засега тя е държана под контрол с постоянни и масивни дози пестициди, с помощта на четиридесет обработки на година. Но това превръща сорта Кавендиш в една от най-третираните култури в света, а това има сериозни последици за здравето на работниците в плантациите.

Междувременно Панамската болест се завърна, този път под формата на тропически щам, наречен TR4, който устоява на пестицидите и поразява дори плантациите с банана Кавендиш.

Вече са изгубени 10 000 хектара култури в Австралия, Азия и Африка. Сега е само въпрос на време, заболяването да достигне и до търговските плантации в Южна Америка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини