16 °C

Истина ли е, че бананите са радиоактивни?

В един банан всяка секунда естественият радиоактивен изотоп калий 40 се разпада 14 пъти. Физиците дори въвеждат понятието “бананов еквивалент”, приемайки плодовете на това растение за стандарт на радиоактивност.
Но не се притеснявайте: за да получите лъчева болест, трябва да изядете над един милион банани наведнъж. Радиоактивни изотопи се съдържат във всички природни продукти, но в толкова малки количества, че не ни вредят.

„Банановият еквивалент” се използва от физиците, за да илюстрира сравнението на радиоактивните дози (бананите съдържат калий-40, изотоп с дълъг период на полуразпад).

Радиоактивността в бананите се измерва в микросиверти. За банан с тегло 150 грама се предлага стойност от 0,1 микросиверта.

Дозата на лъчение от хапването на банан е приблизително 1% от средната дневна доза на лъчение, което е 100 еквивалентни дози на банан.

Смъртоносната доза радиация е приблизително 3,5 сиверта, или 35 милиона бананови еквивалента.

Изяденият банан не повишава нивото на радиация в организма, тъй като излишъкът от калий, получен от банана, води до отстраняване на еквивалентно количество изотоп от тялото по време на метаболитния процес. Тоест „банановото лъчение” не се натрупва, а се отделя с метаболитните продукти.

За разлика от хората, много от животните могат да виждат светлина в UV диапазона. Тъй като хлорофилът се разгражда само в зрелите банани, животните, виждайки синьото сияние, разбират, че бананът е узрял и може да се яде.

Какво е полезно в бананите?

1. Витамин В6 или пиридоксин е важен за нервната система, тъй като участва в синтеза на невротрансмитери – серотонин и допамин, които са необходими за доброто настроение. Освен това витамин В6 предотвратява анемията, тъй като участва в синтеза на хемоглобина.

Обзорът на 12 проучвания установява, че адекватните нива на B6 в кръвта са свързани с по-нисък риск от колоректален рак. Хората с най-високи нива на B6 в кръвта са имали почти 50% по-нисък риск от развитие на този вид рак.

Един банан съдържа 18% от дневната доза на витамин В6. Това е повече, отколкото в мандарините (4%) и крушите (1%).

2. Бананът съдържа манган, който помага на калция да бъде включен в костната тъкан. В допълнение, манганът неутрализира активните кислородни видове, които участват в увреждането на клетките.

Един банан съдържа 13% от дневната доза на манган. Това е повече от мандарината и крушата (по 2%).

Какво е лошото в бананите?

Бананите са висококалорични – един средно голям банан съдържа 105 калории.

Как да избираме бананите?

Не купувайте банани със сивкав оттенък – това означава, че са били съхранявани в хладилник.

Черните петна върху банана могат да са признак на мухъл (Colletotrichum musae). Това заболяване на бананите се нарича антракноза и се появява само след прибиране на реколтата. Самата антракноза е бананова болест и засяга само кората на дърветата, не е опасна за хората. Това показва зрелостта на банана. Но мухълът върху бананите, който може да се види с просто око, е друг въпрос. Такива плодове не са подходящи за консумация.

Източник: zdrave.to

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини