Истина ли е, че бананите са радиоактивни?

В един банан всяка секунда естественият радиоактивен изотоп калий 40 се разпада 14 пъти. Физиците дори въвеждат понятието “бананов еквивалент”, приемайки плодовете на това растение за стандарт на радиоактивност.
Но не се притеснявайте: за да получите лъчева болест, трябва да изядете над един милион банани наведнъж. Радиоактивни изотопи се съдържат във всички природни продукти, но в толкова малки количества, че не ни вредят.

„Банановият еквивалент” се използва от физиците, за да илюстрира сравнението на радиоактивните дози (бананите съдържат калий-40, изотоп с дълъг период на полуразпад).

Радиоактивността в бананите се измерва в микросиверти. За банан с тегло 150 грама се предлага стойност от 0,1 микросиверта.

Дозата на лъчение от хапването на банан е приблизително 1% от средната дневна доза на лъчение, което е 100 еквивалентни дози на банан.

Смъртоносната доза радиация е приблизително 3,5 сиверта, или 35 милиона бананови еквивалента.

Изяденият банан не повишава нивото на радиация в организма, тъй като излишъкът от калий, получен от банана, води до отстраняване на еквивалентно количество изотоп от тялото по време на метаболитния процес. Тоест „банановото лъчение” не се натрупва, а се отделя с метаболитните продукти.

За разлика от хората, много от животните могат да виждат светлина в UV диапазона. Тъй като хлорофилът се разгражда само в зрелите банани, животните, виждайки синьото сияние, разбират, че бананът е узрял и може да се яде.

Какво е полезно в бананите?

1. Витамин В6 или пиридоксин е важен за нервната система, тъй като участва в синтеза на невротрансмитери – серотонин и допамин, които са необходими за доброто настроение. Освен това витамин В6 предотвратява анемията, тъй като участва в синтеза на хемоглобина.

Обзорът на 12 проучвания установява, че адекватните нива на B6 в кръвта са свързани с по-нисък риск от колоректален рак. Хората с най-високи нива на B6 в кръвта са имали почти 50% по-нисък риск от развитие на този вид рак.

Един банан съдържа 18% от дневната доза на витамин В6. Това е повече, отколкото в мандарините (4%) и крушите (1%).

2. Бананът съдържа манган, който помага на калция да бъде включен в костната тъкан. В допълнение, манганът неутрализира активните кислородни видове, които участват в увреждането на клетките.

Един банан съдържа 13% от дневната доза на манган. Това е повече от мандарината и крушата (по 2%).

Какво е лошото в бананите?

Бананите са висококалорични – един средно голям банан съдържа 105 калории.

Как да избираме бананите?

Не купувайте банани със сивкав оттенък – това означава, че са били съхранявани в хладилник.

Черните петна върху банана могат да са признак на мухъл (Colletotrichum musae). Това заболяване на бананите се нарича антракноза и се появява само след прибиране на реколтата. Самата антракноза е бананова болест и засяга само кората на дърветата, не е опасна за хората. Това показва зрелостта на банана. Но мухълът върху бананите, който може да се види с просто око, е друг въпрос. Такива плодове не са подходящи за консумация.

Източник: zdrave.to

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини