17 °C

Признаци на дефицит на различни витамини и минерали

Разнообразното хранене е ключово за доброто здраве. Полезните храни и балансът между внесените и изразходваните калории, въглехидрати, мазнини и протеини са решаващи за здравословното състояние на организма, както и оптималното телесно тегло. Витамините и минералите са още един изключително ключов фактор за нормалното и правилно протичане на всички функции в тялото. Липсата на витамини и минерали може да има сериозни последици за здравето.

Според healthline.com, хранителните дефицити могат да бъдат вследствие на лошо и неправилно хранене, драстични диети, изключване на големи групи хранителни вещества, прием на лекарства, стрес, както и комбинация от всички фактори.

Тъй като тялото ни не може да съхранява витамини и минерали, както и да ги синтезира, те трябва да бъдат постоянно приемани чрез храната. Неправилното хранене поставя много хора в дефицит на важни витамини и минерали, често без дори да подозират.

Кои са някои от скритите симптоми на дефицит на важни витамини и минерали?

Дефицит на витамин В12 – поява на изтръпване и иглички по ръцете и краката

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който се набавя предимно чрез месото, месните и млечните продукти. Много често вегетарианци и вегани страдат от недостатъчни нива на витамин В12. Той е съществен за производството на миелиновите обвивки на нервните клетки. Когато страдате от дефицит на В12, един от симптомите, които се проявяват най-напред е тръпненето и болките в пръстите на ръцете и краката.

Дефицит на желязо – промени в ноктите

Дефицитът на желязо може да доведе до анемия. Анемията се случва по много различни причини. Необходими са изследвания и консултация с лекар, за да се определи причината за появата ѝ, както и адекватното ѝ лечение. Един от признаците на дефицит на важния елемент желязо са промените в ноктите и кожата. Други симптоми са недостиг на въздух, усещане за студ, побеляване на крайниците, треперене, лесна уморяемост.

Дефицит на калий и магнезий – поява на мускулни крампи

Калият и магнезият са много важни минерали, участващи в провеждането на нервни импулси от нервната система към всички мускули, включително и сърцето. Ако страдате от недостиг на калий и магнезий е много вероятно най-напред да започнете да чувствате болезнени крампи и схващания на мускулите, а впоследствие и нарушения в сърдечния ритъм.

Дефицит на витамин А – затруднено зрение в тъмното

Размазаното зрение в сумрак или в тъмното може да е признак, че не ви достига витамин А. Той се среща в най-големи количества в оранжевите плодове и зеленчуци, както и в кръстоцветните. Витамин А участва в редица процеси на изграждане и правилно функциониране на очите, кожата, косата, ноктите. Дефицитът му може да предизвика увреждания и дегенерация на макулата и роговицата на окото, което да увреди зрението, пише healthline.

Дефицит на витамин С – извити косми по тялото

Витамин С е водоразтворим витамин, който се губи лесно и не се съхранява в тялото. Набавяме си го чрез плодовете и зеленчуците. Той участва активно в синтеза на колаген, който е отговорен не само за младостта и еластичността на кожата, но и тази на кръвоносните съдове, съединителната тъкан и различни структури на кожата и тъканите. Един от признаците на дефицит на витамин С е появата на къдрави и странно растящи косми по окосмените части на тялото.

Дефицит на витамин D – слаби кости и зъби

Знаем, че калцият е един от основните градивни минерали на костите и зъбите. Той обаче не може да се усвои без участието на витамин D. Ето защо, ако страдате от дефицит на витамин D е много вероятно да страдате и от загуба на костна плътност, лесна чупливост на костите и зъбите. Проверете нивата на този важен витамин, както и на калция в тялото си.

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини