Нов рунд с Москва за енергийните проекти. Преглед на печата

Разговорите между премиера Борисов и руския президент Путин за енергийните проекти е една от водещите теми днес в родните всекидневници.

По тази тема в.”Труд” пише:”Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

В.”Стандарт” доразвива темата: „... разговорът Путин-Борисов се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него се говори преди всичко за енергетиката и се засягат въпросите за доставката на природен газ и възможностите България да построи нова ядрена мощност. По отношение на природния газ в писмото е написано следното: „Взети заедно, всички тези постижения маркират важни стъпки към концепцията за газов хъб „Балкан", по която Еврокомисията продължава да работи много усърдно и която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза. В тази връзка, с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани/инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г. Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси, които ти подчертаваш в писмото си."

„... В разговорите е бил споменат дори нефтопроводът Бургас-Александруполис, въпреки че България се отказа от него след местен референдум, а не заради правилата на ЕС. В началото на седмицата на среща на българското и гръцкото правителство Алексис Ципрас предложи създаване на бърза влакова връзка Бургас-Александруполис”, допълва в. „24 часа”.

Новините от ЕС също са сред актуалните теми на вестниците.

„Фронтекс, европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, реши днес да подсили съвместната операция в България в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли. Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут. Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница. За България са заделени 91 млн. евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014-2020. Допълнително почти 12 млн. евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация. В момента Фронтекс има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.”, сочи информацията от  в. „Дневник”.

Битките в БСП около президентската номинация, е също на фокус в пресата днес.  

„Номинациите за кандидат-президент извадиха на показ сериозни вътрешни конфликти в БСП. Различни партийни функционери се хванаха за евентуалната номинация на началника на ВВС в оставка ген. Румен Радев, за да покажат, че зад него стои една част от ръководството на партията - тази на лидера Корнелия Нинова, друга част се опитва да вкара в играта омбудсмана Мая Манолова, а трета сочи като истинска причина за случващото се опит да се овладее БСП отвътре. Скандалът се разгоря след интервю на депутата Стефан Данаилов в сайта "Епицентър", където актьорът казва, че ген. Радев е предпочитан от Нинова, но група в Изпълнителното бюро начело с Юрий Асланов и Бриго Аспарухов се опитва да бламира председателя и да наложи Манолова. Данаилов допусна, че зад омбудсмана стои експредседателят Сергей Станишев, който се надявал след време да се върне начело на партията. "Съжалявам, приятел, но не мога да не го кажа - времето ти мина! Какво друго може да бъде желанието ти да подкрепяш Мая?", коментира Данаилов. И показва огорчението си от "гнусен есемес" на Манолова, която му написала: "Спрете да ме заливате с помия"... В надговарянето се включи и неуспелият кандидат за кмет на София Михаил Мирчев, който написа хайку в социалната мрежа. "Днес и символът на БСП,/ всеобичният Ламбо, бе включен/ в битката за БСП./ По неочакван начин./ Чрез гаднички въпросчета.../ С още по-миризлива информацийка.../ С изправяне на "другари" и "другарка"/ до стената за отстрел.../ И слепите вече виждат каква/ жестока битка върви/ - за собствеността на БСП!!!/ Спасението единствено е в/ решенията на Националния съвет, обявен за 14 август./ Ако пак не го отложат..." – дописка от в. „Сега”.

„Мая пусна есемеса до Данаилов след скандала за БСП президент-отразяването на темата във  в. "24 часа".
Актьорът бил потресен, че всичко от заседанието на Изпълнителното бюро е изтекло във вестника. Пълният текст на есемеса, който е изпратила на Стефан Данаилов, публикува Мая Манолова във фейсбук преди минути. Повод за това стана интервю на Ламбо пред Епицентър, в което той разказва, че е получил есемес от нея: "Аз получих едно съобщение от нея, много гнусно: „Престани да ме заливаш с помия!” Много ме заболя! Защото, ако аз си отворя устата за нея, може да стане страшно!" Мая наистина може да разцепи партията, което е факт, твърди още Ламбо. А ето какво написа Манолова на стената си във фейсбук: "Това е пълният текст на смс-а, който изпратих на г-н Данаилов след като разбрах от медиите, че Изпълнителното бюро три часа е обсъждало как да ме спре да не се кандидатирам като паралелен кандидат на обединената левица. "Спрете да ме заливате с помия. Никога не съм си и помисляла да бъда паралелен кандидат на БСП. Ще приема всяко решение на ръководството."

Вестниците информират и първата присъда срещу политик заради статус във Фейсбук.

„Окръжният съд в Пазарджик осъди за обида Борислав Сандов заради остра критика, изказана в лична публикация във "Фейсбук" (статус от 02 октомври 2014 г.). Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Според присъдата, Сандов ще трябва да заплати на пострадалия и държавата над 5 хил. лв. Наложеното му наказание е глоба в размер на 1500 лв., той дължи обезщетение за неимуществени вреди от 3 хил. лв., заедно с лихва около 600 лв., както и малко над 300 лв. за хонорар на защитата. Сандов е бивш съпредседател и настоящ член на Националния съвет на политическа партия "Зелените", откъдето го определят като "един от най-изявените активисти на природозащитното движение". Причината за присъдата са думи от личния му профил във "Фейсбук" по адрес на председателя на надзорния съвет на "Асарел - Медет" Лъчезар Цоцорков, когото нарекъл "олигарх" и "отровител". Съдът е взел предвид като квалифициращо обстоятелство фактът, че Сандов по това време е бил съпредседател на партията. Което е равнозначно на това думите да са били написани от "длъжностно лице". Сандов е признат за невиновен по други две обвинения - за клевета и за разгласяване на позорно за Цоцорков обстоятелство.” – в. „Дневник”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини