Затягат мерките срещу пожарите, ще се обучават и доброволци

В област Кърджали са създадени 4 доброволни формирования в помощ на огнеборците, а във всички общини с население до 20 000 души това вече ще бъде задължително, предадекореспондентът на БГНЕС. 
На територията на цялата страна ще бъдат изградени 6 обучителни центъра, очаква се през тях да преминат около 90 000 души, сред които и деца. Това стана ясно днес по време на разяснителната работна среща, инициирана от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” във връзка с промените в Закона за защита при бедствия, който е в сила от 5 юли т.г. 
На форума под домакинството на областния управител Илия Илиев присъстваха представители на всичкидържавни институции от състава на Единната спасителна система, общините, ръководството на МВР и ПБЗН, експерти от областната администрация, лектори отГлавна дирекция „ПБЗН”, както и зам.-областният управител на Хасково Валентин Ангелов. Дни след опустошителния пожар до Ардино, който изпепели 1 500 декара горски масиви, Илиев акцентира върху важността на превенцията, колективните усилия и споделената отговорност при справяне с бедствени ситуации, предизвикани от капризитена природата или човешката небрежност. Той подчерта, че институциите и гражданите трябва да работят в синхрон в случаи на кризи. Старши комисар Александър Джартов,директор на дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол” в ГД ПБЗН, заяви, че поправките в Закона целят системата за защита да стане по-гъвкава и по-ефективна, като се акцентира върху превенцията и готовността на институциите, а не както досега – върху реагирането и възстановяването. Насоката е да се планира и намали рискът от бедствия, да се подобри координацията, да се разпределят и прецизират отговорностите на всички заинтересовани страни, съобразно техните компетенции, ида се повиши активността им на национално, регионално и местно ниво. 
Изводът, който се налага досега е, че институциите като цяло не припознават задълженията си, произтичащи от Закона за защита при бедствия, като разчитат основно на специализираните структури, смятат експертите. Според тях е погрешно да се смята, че това е приоритет само на „Пожарна безопасност” и промените в закона на практика разширяват кръга на лицата и ведомствата, ангажирани със защитата при бедствия.

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини