Социалните в ЕС иззеха 150 нашенчета заради тормоз

Само за половин година отделите на "Закрила на детето" в Испания, Великобритания, Германия, Гърция, Швеция, Турция, Италия и Чехия са се заели с над 150 случая, в които е трябвало българчета да бъдат изведени от семействата им.

Най-честата причина за раздяла на нашенците с детето им е неподходящата среда, в която го отглеждат или честите случаи, в които го оставят без надзор, пише "Монитор". В тези случаи социалните служби в съответните страни настаняват детето в приемно семейство.

През това време българските им колеги започват проучване дали бабата и други роднини могат да поемат грижите за детето, обяснява експертът от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Мила Ташкова.

Оказва се, че зачестяват и сигналите за ромски фамилии, които пращат децата на "гурбет" в чужбина. Задачата на малките членове на фамилията е да просят или крадат по улиците на големите европейски градове. Една част от ромите извеждат детето и остават с него, докато то проси и краде. Други пък преминават границата с хлапето, а след това го оставят на грижите на познати, които да го наглеждат.

"Работата" на хлапетата зависи от възрастта им. До 12-годишна възраст децата изкарват прехраната на родителите си чрез просия. След това малките труженици се преквалифицират като джебчии.

През първите 6 месеца на годината 12 хлапета са били върнати у нас от Германия, Франция, Дания, Швеция, Германия, Австрия, Италия и Испания.

По 40 бити и тормозени деца пък търсят помощ у нас всеки месец на Националната телефонна линия 116 111. През първото шестмесечие на годината 249 от обажданията на горещия телефон са били свързани с насилие над дете.

"Затвърждава се тенденцията повечето сигнали за насилие да са в семейна среда", обясни началникът на дирекция "Контрол по правата на детето" към Държавната агенция за закрила на детето Камелия Николова.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини