"Помогнете! Държат ни без вода..." Съвременните роби

Иркутската полиция проверява дъскорезница, за която има информация за използване на робски труд, а работниците са държани без вода, съобщава РИА Новости.

Бележка с правописни грешки била открита в партида строителни материали много далеч от въпросната дъскорезница - в град Серпухов, Московска област. Тя гласяла "Помогнете! Държат ни без вода и паспорти. Много сме тук. Албек". Партидата идвала от едно от предприятията в Братск. Работникът, който открил отчаяното послание уведомил властите и така започнала проверка. Местонахождението на дъскорезницата се установява, но засега не се знае къде са държани съвременните роби.

Използването на робски труд се наказва от закона, включително в Русия. Но не липсват прецеденти - последният известен е от 1 юни, когато ръководител на селско стопанско предприятие в курганска област бе осъден на осем години в колония със свободен режим за използване на робски труд, а двамата му подчинени получиха 7 и 5 години затвор за съучастничество.

Данните за робския труд към днешна дата са шокиращи - 45,8 милиона души в 167 страни са държани в робство, според доклад на Walk Free Foundation за 2016 год. Правозащитната организация със централа в Австралия допълва и че има тервожно голям ръст спрямо 2014 година - съвременните роби са с 10 милиона повече, отколкото преди две години. Най-многобройни са в Индия и Северна Корея. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини