Тинейджърка живее 4 месеца без сърце

Американско момиче оживя 118 дни без сърце, като лекарите поддържали живота й със специално направено за случая устройство за изпомпване на кръв. Има случай, в който немски пациент издържал девет месеца преди да му бъде трансплантиран жизненоважния орган, но за първи път в медицинската история се поддържа животът на дете по този начин.



Джана Саймънс от Южна Каролина разказва, че толкова продължителното живеене с апаратно изпомпване на кръв е било доста стряскащо. „Никога не знаеш кога устройството ще даде някаква неизправност", разказва пациентката почти шепнешком - „Все едно не съществувах наистина, въпреки че бях тук."

14-годишното момиче страдало от болест, в която сърцето отслабва и се разширява до степен, в която не може да изпълнява функциите си ефективно. На 2 юли е била извършена трансплантация, но организмът й отхвърлил новото сърце и то бързо било отстранено.

Двете сърдечни помпи, изработени от корпорация „Торатек", поддържали живота на Саймънс в продължение на 118 дни. През това време тя била подвижна, но останала хоспитализирана.

Обикновено, когато подобна апаратура поддържа живота на пациентите, сърцето им остава в тялото до момента на трансплантация на ново. Случаят с Джана Саймънс е първият по рода си – никога преди кръвообръщението на дете не е било управлявано от помпи без да е било налично „негодното" сърце.
Източник: bpost.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини