ДПС почете паметта на лидера на турците от Западна Тракия д-р Садък Ахмет

Изображение 1 от 6

    За поредна година ДПС почете паметта на лидера на турците от Западна Тракия и основател на партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция д-р Садък Ахмет. В неделя на гроба му в родния град Комотини, се събраха стотици, за да почетат 21-та годишнина от кончината му. 

    На възпоменателния ритуал присъстваха областния председател на ДПС инж. Изет Шабан, заместниците му Бедрие Газиюмер, Метин Байрамали, Сейфи Мхмедали и д-р Ерджан Фърънджъ, кметовете на Кирково (Шинаси Сюлейман), Момчилград (Сунай Хасан) и Черноочене (Айдън Осман). Тук бяха още областният председател на Младежко ДПС Байрам Байрам, лидерът на младежката организация на ДПС в Кърджали Ахмед Моллахасан и др.

    От името на Централния и областния съвет на Движението за права и свободи бяха поднесени венци и цветя пред гроба на д-р Садък Ахмет.

    Избраните мюфтии на Комотини и Ксанти – Ибрахим Шериф и Ахмед Мете отслужиха молитва за покойника.

    „Д-р Садък Ахмет ще остане в паметта ни като борец за правата и свободите на турското малцинство в Гърция. Ние сме и ще бъдем с тях в общата им кауза за отстояване на правата и свободите на малцинствата”, заяви областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан.

    Д-р Садък Ахмет е роден на 7 януари 1947 г. в село Сиркели, Комотини. Завършил е Медицинския университет в Солун. През 1987 година е осъден на три години затвор, за това, че раздава брошури на членовете на партията на Демократите за правата на човека. През 1990 година отново му е осъдена присъда, този път, за това, че назовал Западните тракийски турци – турци, но само след два месеца е освободен. Същата година е избран за независим депутат в гръцкия парламент. През 1993 година създава партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция.

    На 24 юли 1995 година на годишнината от мирния договор, подписан в Лозана д-р Садък Ахмет загива в тежка автомобилна катастрофа.

    Има над 150 улици на негово име в Гърция и Турция.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини