Обходен път на Кърджали отпушва трафика за Бяло море

Проектът за 14 км трасе ще струва 200 млн., 900-метров мост ще минава над язовир Студен кладенец.

Изграждане на обходен път на Кърджали, реализиране на проекта за индустриална зона с инфраструктура, модернизиране на болници, привличане на инвестиции и откриване на нови работни места, рехабилитация на спортни съоръжения, социализация на археологически и природни обекти и превръщането им в туристически атракции. Това са част от основните акценти в Стратегията за развитие на регион Кърджали за периода 2014-2020.

Надеждите на хората от Източните Родопи са свързани най - вече с привличане на нови инвестиции и разкриването на нови работни места. Те вярват, че развитието на местната икономика и повишаване доходите на населението ще спре миграцията и обезлюдяването на планината.

Общинските кметове и областната управа отчитат възможностите, които дава международното трасе към Беломорието. Значението на ГКПП Маказа расте, защото трансграничният път поема автомобилния поток от Северна Европа към пристанищата в Александруполис и Кавала на Бяло море. Все още през Маказа не минават тежки камиони и автобуси, но когато тръгнат, се очаква по-голямо съживяване на икономиката в района, което ще даде тласък и за привличане на инвестиции.

Сега приоритет за местните управляващи е изграждането на околовръстния път на Кърджали, защото областният град не е подготвен да поеме интензивното движение на тежки камиони. Идейният проект вече е готов, очаква се да бъде приет и техническият, за да може строителството да стартира. Така от Кърджали до Бяло море ще се стигна за час по първокласни пътища.

С изграждането на обходния път ще се решат важни проблеми, свързани с отклоняване трафика на моторни превозни средства от Кърджали, повишаване скоростта на транзитното движение, намаляване времето на връзка, както и безопасността и сигурността на гражданите.
Обходният път е част от общоевропейски транспортен коридор №9.
Областният управител Илия Илиев обяви, че в скоро време проектът ще бъде обсъден на Експертен съвет и ако няма забележки,до края на годината ще стартират отчуждителните процедурипо 14 км трасе. Проектът предвижда изграждане на 900-метров мост над язовир Студен кладенец. По мнението на специалисти за реализиране на цялостния проект ще са нужни около 200 млн. лв.
ГКПП Маказа в момента е втори по натовареност у нас граничен пункт по отношение на лекотоварния трафик. През него не преминават тежкотоварни камиони и автобуси, пропускат се само МПС до 3,5 т. Опашки от коли на Маказа се наблюдават и това лято. Със старта на отпуските и туристическия сезон трафикът за Гърция се увеличава. Особено в почините дни от двете страна на пункта те стигат до 2-3 км и са налага да се чака по час два. Освен българи пътуват и много чужденци, предимно туристи от Румъния. Колоната се бави заради тези извън Евросъюза, коментират запознати.
Много турски граждани предпочитат да влязат в Турция през Маказа, преминавайки през Гърция, за да избегнат трафика на ГКПП Капитан Андреево, като си спестяват повече от 100 км.
Единственият вариант да се облекчи трафикът е разширяването на пункта. Сега действащият ПУП предвижда единствено изграждането на допълнителна лента за товарни коли. За второ платно за леки коли и автобуси е необходим нов ПУП и областната управа настоява за това, за да се избегнат километричните опашки.
Липсата на обходен път натоварва движението в Кърджали по бул. "Беломорски", който е част от републиканския път I-5 и поема целия автотрафик към и от Гърция през Маказа. Със средства от Агенция "Пътна инфраструктура" започваизграждането на 14 изкуствени неравности и обновяването на маркировкатапо възловия булевард. Сумата за този проект е 83 000 лева и до няколко дни дейностите трябва да стартират. Изготвеното от ОПУ задание е внесено за становище в Агенцията за пътна инфраструктура Очаква се до края на юли работата по обезопасяване на най-натоварения булевард в Кърджали да приключи. Обновяването на отдавна изтритата маркировка и повдигането на пешеходните пътеки по общинските улици обаче може да започне едва след финала на процедурата за избор на изпълнител за поддръжка на мрежата, т.е. след отварянето на офертите, изтичането на законовия 14-дневен срок за обжалване и сключване на договор с избраната фирма, обясниха от община Кърджали. Нужно е също видеонаблюдение на няколко възлови места в града. Офертата за видеокамерите предвижда монтаж на сканиращи устройства и такива за панорамно заснемане с необходимия аналитичен софтуер на обща стойност над 80 хил.лв., обясняват от община Кърджали.
Добрата пътна инфраструктура е изключително важна за развитието на региона. Освен обходния път на Кърджали от сериозна и цялостна рехабилитация има нужда и 54 км отсечката Ардино - Смолян като важна връзка между двете области Кърджали и Смолян, включени в един общ културен маршрут "Родопи".

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини