Фериха Хайри: „Щастлива съм, че успях да превърна Светулка в по-добро място за живеене

    В Светулка намерихме успешната формула за управление на кметството в лицето на Фериха Хайри. Това се вижда от направените инвестиции в селото. Ремонтирани са общински сгради, благоустроени са няколко улици. Работено е и за подобряване на водоснабдяването, заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад за работата на управника на Светулка Фериха Хайри.

    „Щастлива съм, че успях да превърна Светулка в по-добро място за живеене през последните няколко години. Асфалтирани са пътищата до махалите Халилходжалар, Мамутлар, Азманлар и Джебеджилер. С подкрепата на общинското ръководство в лицето на кмета Ресми Мурад и труда на местните жители беше водоснабдено централната част на селото”, заяви Фериха Хайри. Тя посочи още, че е направен и основен ремонт на електрическата мрежа в района. „Изцяло бяха подменени стълбовете и проводниците в махала Халилходжалар и  централната част на селото. С помощта на изселници, местното население и с подкрепата на кмета Ресми Мурад е възстановена месчидът в махала Джебеджилер, ремонтиран е и месчидът в Светулка. В централната част на селото бяха изградени подпорни стени, ремонтирана бе и сградата на кметството”, заяви Фериха Хайри. Тя е родена в град Кърджали, но родното й място е село Светулка. Отгледана и възпитана от добро, сплотено и трудолюбиво семейство. Завършила е СОУ „Васил Левски” в Ардино. Омъжена, с двама сина. На изминалите местни избори получи доверие за втори мандат. На въпрос дали е трудно една дама да бъде кмет, тя заяви, че човек когато има желание за работа може да успее във всяка професия. „В началото имах известни опасения. Все пак е голяма отговорност да бъдеш кмет. Сега вече работя по-смело, разбира се, че има още много проблем и за разрешаване. Надявам се със съдействието на общинското ръководство да разрешим и оставащите проблеми в селото”, заяви Фериха Хайри.

    В момента в Светулка  по постоянен адрес има регистрирани над 500 души. Селото се състои от седем махали – Халилходжалар, Мамутлар, Азманлар, Дере махалеси, Постанджълар, Велипашалар и Джебеджилер. Местните хора се занимават със земеделие и животновъдство. Всяко домакинство има по една-две крави. Пасища и ниви има предостатъчно.

    Светулка е известно село в страната, тъй като в скалите край родопското село са намерени скъпоценни камъни (диаманти)  от екип на Нов български университет. Тук са родени бившият вицепремиер на Турция Ертугрул Ялчънбайър, бившият почетен консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз, композиторът и диригентът Мелтун Кадъоглу и писателят –общественик Мюмюн Алтъндиш.

    През лятото пристигат много изселници от Турция със семействата си. Повечето от тях ремонтират бащините си къщи, подреждат дворовете и идват да си почиват. Всяка година се организира мевлид за здраве и берекет.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини