Книга разкрива непознатите у нас „Хора на истината”

Изображение 1 от 2

    Книга разкрива непознатите у нас „Хора на истината”


    В БНР се състоя националното представяне на книгата на Георги Кулов "Хора на Истината"

     

    Днес, когато Близкият Изток е поле на военни конфликти, когато никой не е сигурен за себе си, е удоволствие да говориш за хора, които гледат на тези войни като покушение срещу тяхната религия и идеология, срещу изповядващите равенство, братство и солидарност между хората. Едни от тях са алевитите, или както са известни у нас алианите – привържениците на Хазрети Али.

    Тези хора населяват и нашите земи в Лудогорието и Източните Родопи. Те вървят по един много истински път и това е този в търсене на истината, затова журналистът и изследовател Георги Кулов ги е нарекъл точно така: „Хора на Истината“.

    Това е и заглавието на новата му книга, чието национално представяне със състоя в медийния център на БНР. Според редактора на книгата дипломатът Тончо Стоянов, тя се появява съвсем навреме, и то на фона на общите страхове от бежанската вълна и ислямския тероризъм. В нея ясно са очертани етапите на интегрирането на ислямското население в Родопите и нова трактовка на мястото на алевитите у нас и тяхната религия. Подробните описания на свещените и известни места за почит и уважение от тях на Балканите и най-вече в България разкриват чистотата на тяхната вяра и мистицизмът, който обгръща  тези светилища. Според Тончо Стоянов книгата на Георги Кулов е за посоката и дългия път на хората към идеала и истината, за любовта – тази към Твореца и неговата рожба – човека. И днес в Лудогорието и Източните Родопи алевитите почитат своите предци, като организират големи събори, наричани маета, на които те канят да гостуват друговерци, турци сунити, български християни и мюсюлмани роми. Традицията повелява всеки да бъде нахранен от приготвената специално за празника свещена храна. Според автора Георги Кулов маетите се превръщат „в празници на братството  и солидарността“, като по този начин се преодоляват препятствията на етническите и религиозните различия и противопоставянето. Съборите на алевитите са послания за разбирателство и любов между хората.

    Георги Кулов е убеден, че алианството е възникнало като пресечна точка между Изтока и Запада, както и че България има принос към умереното алевитско направление на исляма не само у нас, но и на Балканите. Тези теми, историческите корени, свещените места, многото срещи и репортажи - всичко това авторът е затворил между кориците на новата си книга, като не пропуска да сподели, че винаги е имал за пример и се е учил от покойния дядо Садула Хайрула-баба, когото почитат като светец в Източните Родопи. Изследването на Кулов се явява днес своего рода отговор на непрестанно нарастващия интерес към Близкия Изток. В него освен история и научни заключения, се забелязват и послания за трудния път, който трябва да изминат хората до истината и до откриването на самите себе си, както и за симбиоза и общения между християнство и ислям на българска земя.

    Откровено сподели своята изненада и директорът на Регионалната радиостанция в Кърджали на БНР Красимир Ангелов, председател на журналистическото дружество "Мара Михайлова" в града. „50 години живея в Кърджали заедно с хората от алианската общност – каза той, - но май не съм ги опознал добре. След като прочетох книгата на Георги Кулов, разбрах, че не съм знаел много.“ Той не пропусна да каже, че алианите са мъдра и красива общност.

    Сред присъстващите на представянето имаше и алевити, които разказаха за своите корени и че и днес живеят по законите на алеанството. Всички единодушно, сред тях и политици, са останали верни на добродетелите, които изповядват те – бедност и скромност. Депутатът Рамадан Аталай развълнуван сподели, че е роден и живее като алеанин. Той не пропусна да отбележи, че алевитите винаги са оставали непознати за останалите общности и религиозни общества, вероятно заради тайнствените си ритуали. Той не пропусна да цитира какво е казал Ахмед Доган - че трябва „да отворим общността, за да сме по-толерантни и разбрани“.Депутатът Мустафа Ахмед, председател и на „Джем- Южна България“, подчерта, че винаги ще се помни духовният водач Садула Хайрула-баба и винаги ще са толерантни и ще даряват обич към околните и заедно ще градят бъдещето, защото светът е за всички нас.

    Гости на представянето бяха посланиците на балканските държави, в които има алевитски общности – Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, както и изпълняващият длъжността посланик на Иран, дипломати от посолствата на САЩ, Русия, и Сърбия, Гърция, Албания, Ливан и Ирак, генералният консул на Турция в Пловдив, народни представители от ДПС, водени от зам.-председателя на партията Янко Янков, кметове и председатели на общински съвети.

    Розалина Евдокимова

    Съюз на българските журналисти

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини