За бежанците ще се обучават младежи от „Славейков“ в Австрия

8 ученици от бъдещия девети клас с първи език немски в СОУ „Петко Рачов Славейков“ ще пътуват в началото на август за Австрия, където ще вземат участие в обучение по немски език на тема „Хора в бягство“ по време на Младежка среща 2016, финансирана по програма Еразъм.

27 младежи от 4 държави ще си дадат 10-дневна среща в град Графенбах, провинция Кернтен, за да говорят на немски и да обсъждат един от основните проблеми на съвремието ни – бежанците. Младежките срещи от този тип обединяват изискванията на Европейската програма Еразъм+ „Младежта в действие“ с изучаването на немски език като чужд език.

Учениците от бъдещия 9г клас на СОУ „Петко Рачов Славейков“ напредват добре в изучаването на езика на Гьоте и Шилер. Понастоящем се събират всеки ден, макар и във ваканция, за да се подготвят добре за предстоящото пътуване и срещата. Мелани Якуб, Кристиян Узунов и Адвие Салим през изминалата учебна година се явиха на  общински и областен кръг на олимпиадата по немски език за осми клас и бяха  на стотни от класиране за националния кръг. Останалите ученици, които ще пътуват за Австрия, са Атанас Терзиев, Бурчин Ибрахим, Ивета Узунова, Пламен Иванов и Димитър Георгиев. Ръководител на групата от българска страна е Веска Николова, преподавател на славейковци по немски език. Тя е и лицето за контакт с организацията-домакин и координатор на проекта Колегиум Графенбах.

Програмата на младежката среща включва дискусии, излети, симулационни игри, филмови вечери, представяне на танци на народите, разнообразни занимания в различна среда. Участниците представят себе си и своята държава, по време на уъркшоповете работят по различни аспекти на темата „Хора в бягство“,  в разговори и презентации говорят за всичко, което ги активизира. Те живеят под един покрив, сами отговарят за вътрешния ред, прекарват свободното си време заедно и по този начин създават основите за трайни бъдещи контакти.

Красивата природна околност, много движение и спорт и интересната програма за свободното време осигуряват забавления и почивка.

Комуникативният език е немският език, по който всички участници имат основни познания. Уъркшоповете се ръководят от квалифицирани учители по немски език, които са на разположение на участниците и през свободното време. 

Темите за дискусии са свързани с наболелите въпроси: Ситуационно описание: нашият живот – техният живот, Съдба и вина, Предимството на месторождението, Какво означава щастлив живот?, Към какво (би трябвало да) се стремим?, Стремежът срещу доволството, Стратегии за живот (оцеляване),              Бягството като изход от непредизвиканото нещастие, Начална помощ за бежанците, Бежанец – Търсещ убежище – Мигрант – Гражданин и други. Все актуални теми, за които 15-годишните ни младежи трябва да имат информация и позиция.

Европейската образователна програма Еразъм+ поема разходите на участниците за храна и престой и голяма част от пътните разходи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини