10 изумителни неща, които едва ли знаете за Земята

10. Подземен океан
Учените откриха огромен резервоар вода на 660 км под повърхността на Земята. Подземният океан е в синя скала, наречена рингудит, която действа като гъба, попиваща водород и вода. Водата под повърхността на Земята е над три пъти повече от тази в океаните.

Ученият Стив Якобсен предполага, че океаните на повърхността на Земята първоначално са се образували, когато поради геоложката активност са изтекли част от тези подземни запаси. Това противоречи на широко приетата теория, че ледени комети са донесли водата на Земята. (New Scientist, The Guardian)

9. Неравномерна гравитация
Много хора предполагат, че силата на земното привличане е еднаква навсякъде на нашата планета, но това не е така. Например в залива Хъдсън в Канада гравитацията е по-малка, отколкото в други региони на земното кълбо.

Сателит, наречен "Gravity Field и Steady-State Ocean Circulation Explorer" бе изстрелян в космоса през 2009 година. Неговата задача бе да създаде карта на гравитационното поле на планетата. Сателитът картира земната гравитация с извънредна точност и се използва от геофизиците за измерване на океанската циркулация, промяната на морското равнище и динамиката на ледовете.
(Live Science, New Scientist, Space Daily)

8. Деноношието на Земята става по-дълго
Преди около 620 милиона години денонощието е продължавали 21,9 часа. Океанските приливи и отливи, предизвиквани от привличането на Луната и Слънцето, добавят 1,7 милисекунди към времетраенето на денонощието за 100 години. Това е така, защото те променят ротационната инерция на планетата.

Дължината на деня също могат да бъдат повлияна от природни явления като земетресението в Япония през 2011 г. То всъщност скъсява продължителността на всеки ден на Земята. Земетресението промени разпределението на масата на Земята и я накара да се върти малко по-бързо, като скъси нашето денонощие с около 1,8 микросекунди. (Scientific American, НАСА)

7. Пангея
Пангея е суперконтинент, съществувал по време на късния палеозой и началото на Мезозоя преди 300 милиона години. Движението на тектоничните плочи на Земята довежда до разпадането му, което започнало преди около 175 милиона години. Това означава, че в продължение на 125 милона години сушата на планетата е била една единствена огромна територия, която обхващала почти една трета от повърхността на планетата.

Геолозите смятат, че в резултат на движението на тектоничните плочи, след 250 милиона години континентите на Земята ще се слеят отново в една гигантска суша - Пангея Ултима.

В момента всяка година Хавай приближава с около 7,5 см към Аляска. (Universe Today, BBC)

6. Става горещо
През следващите 1,1 милиарда години, учените прогнозират, че Слънцето ще стане с около 10% по-ярко и по-горещо, отколкото е в момента. След 4 милиарда години океаните ще се изпарят, в резултат на парниковия ефект температурите ще достигнат 400 градуса Целзий, животът на Земята ще стане невъзможен. След 7,5 милиарда години Земята ще се превърне в огромна пустиня, подобна на Марс днес, а Слънцето ще се превърне в червен гигант. В този момент, учените прогнозират, че Слънцето ще погълне Земята, което определено означава край за нашата планета. (Howitworksdaily, Би Би Си)

5. Земята можеше да е лилава
Учените смятат, че преди растенията да започнат да използват хлорофил за да трансформират слънчева светлина за своите енергийни нужди, е имало негова лилава алтернатива. Молекулата, наречена ретинал, дава на организмите виолетов оттенък.

Според Щил ДаСарма, микрогенетик от университета Мериленд, хлорофилът постепенно заменил ретинала, защото е по-ефективен при използването на светлината, и така Земята пропуснала шанса си да бъде лилава, а днес ние намираме зелените поля и гори за красива и релаксираща гледка. (Astrobio, LiveScience)

4. Зараждането на живота на Земята
В момента животът се среща под формата на 8,7 милиона различни видове по цялата Земя, но учените все още не са съвсем сигурни как е започнал. Повечето учени смятат, че живите същества са се зародили от молекули, които са били в състояние да се възпроизвеждат, както прави ДНК. Тези молекули или са дошли от някъде по-далеч в космоса, или са се образували от условията на Земята в даден момент.

Ново проучване показва, че градивните елементи на живота - съединенията, необходими за създаване на ДНК, са съществували на Земята преди появата на първите форми на живот. (Live Science, Time, Phys.org)

3. Земята не е кръгла
Въпреки че безброй изображения на Земята я показват като перфектна сфера, тя всъщност е неправилен неравен елипсоид. Това е така заради въртенето на Земята около оста ѝ. То я разширява на екватора, затова общата ѝ форма е като смачкана топка. Ако трябва да сме пределно точни, поради неравномерната форма на Земята, връх Еверест всъщност не е най-високият връх. Мерено от морското равнище, Еверест е на челно место, но при измерване от центъра на Земята, връх Чимборазо е по-висок. ( Scientific American, Independent)

2. Подводните планини
Най-дългата планинска верига на Земята е 90% под вода. Системата е насред океана и се формира от движението на тектоничните плочи. Изследвана е подробно през 1950 г. Тя се простира на 80,000 километра през цял& свят и е почти 20 пъти по-дълга от най-дългата верига на сушата - Андите. Състои се от хиляди отделни вулкани, които продължават да изригват. Всяка година има около 20 вулканични изригвания и това предизвиква образуването на 2,5 км ново морско дъно.(BBC, Ocean Service)

1. Геомагнитните полюси се сменят
Магнитното поле на Земята става все по-нестабилно. Изследователите смятат, че вътрешното ядро ​​на планетата бавно се разраства, а външното се охлажда и втвърдява, което води до по-чести превъртания на земното магнитно поле.

С други думи, ако полярността на днешното магнитно поле се обърне, всички компаси ще показват със 180 градуса грешка.

Фосилите от различни епохи свидетелстват за стотици обръщания на магнитната полярност и учените смятат, че обръщането на магнитните полюси не би имало драматичен ефект върху човешкия живот. Въпреки това, някои животни, като гълъби и китове, използват земното магнитно поле за ориентация. За тях вероятно смяната на магнитните полюси би довела до проблеми с навигацията. (НАСА, Geomag)

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини