Мевлид за здраве и берекет събра над 500 души на поляните на връх „Алада”

    Над 500 души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец и околните неделински села Гърнати, Бурево, Средец и Изгрев и изселници, пристигнали от Турция, участваха в традиционния курбан – мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе на поляните в местността „Соуг чешме (Студената вода) на връх „Алада”. Молебенът бе на височина 1243 метра.

    Религиозният ритуал има вековна история и се организира с финансовата подкрепа на местните жители на  Гърбище и Теменуга и изселници от южната ни съседка.

    Духовници, водени от имамина на Чубрика Бекир Мехмед и Неждет Мюмюн от Ардино прочетоха айети от Корана.

    Всички присъстващи бяха нагостени с 10 казана пилаф, приготвен от местния майстор Сами Моллаапти. За мевлида са използвани над 300 кг. месо и 150 кг. ориз, осигурени от Раиф Тефик (Бурса), Фехиме Ахмед (Бурса), Феттах Кючюк (Истанбул), Ибрахим Кючюк (Истанбул), Кенан Кязим (Теменуга). Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи.

    Чрез съдействието на Ридван Алтънай от Теменуга на всички присъстващи бяха раздадени халва „Татсан”, финансиран от Исмет Кадайъфчъ от турския град Къркларели.

    Събитието бе уважено от областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кмета на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

    64-годишният Орлин Василев и 62–годишният Величко Трифонов са дошли на курбана от неделинското село Бурево. „ Още от малки сме идвали тук с покойните си родители. Надяваме се и желаем младите да продължат тази традиция, и все така добросъседски и братски да се разбираме с комшиите си от Гърбище и Теменуга, защото само доброто може да донесе доброто”, заявиха те.

    „За пръв път идвам на мевлида и почувствах силна емоция от видяното. Много хубава традиция. Надявам се догодина да дойдат двойно повече хора”, заяви 53-годишният Улви Ислямоглу, който се е изселил от Теменуга през далечната 1969 година, а в момента живее в Бурса.
    Кметовете на Гърбище и Теменуга Турсун Хусни и Ерджан Мурадов благодарят на спонсорите за финансовата помощ.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини