Новият космически кораб ”Союз МС” се скачи с МКС

Изображение 1 от 4

    Руският пилотиран космически кораб от новата серия "Союз МС" с астронавти от Русия, Япония и САЩ успешно се скачи с Международната космическа станция.

    "Скачването е станало нормално съвсем малко преди разчетеното време - в 07:06 часа московско време (07:06 българско време) вместо в 07:12 часа московско време", съобщи подмосковския Център за управление на полетите, цитиран от ТАСС и БТА.

    Руска ракета-носител стартира успешно от космодрума Байконур на 7 юли с трима астронавти - руснак, американка и японец на борда. Няколко минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ" и пое курс към МКС.

    Модернизираният космически кораб отведе към МКС руснака Анатолий Иванишин, американката Кетлин Рубенс и японеца Такуя Ониси.

    За Рубенс и Ониси това е първи космически полет, а за Иванишин - втори. Руснакът летя в Космоса през 2011-2012 г. и прекара там 165 денонощия.

    Модифицираният кораб "Союз МС" е резултат от цялостна модернизация на корабите от серията "Союз ТМА-М". Той разполага с нова командно-телеметрична система, способна да работи чрез спътници-ретранслатори "Лъч", с нова система за сближение и скачване и с друго по-съвършено оборудване.

    В корабите от новата серия е подобрена системата за електрозахранване, а слънчевите батерии са по-мощни.

    Първото изстрелване на новия кораб трябваше да се състои още през май, но беше отлагано неведнъж по различни причини.

    Предстоящ старт на американския товарен кораб "Дракон" към МКС

    Изстрелването на американския товарен космически кораб "Дракон" на частната компания "Спейс екс" към международната космическа станция /МКС/ е предвидено за 18 юли, а скачването ще се осъществи на 20-и юли, предаде ТАСС, като цитира източници от НАСА.

    "Дракон" ще стартира ден след изстрелването на руския товарен кораб "Прогрес" и ще се скачи за МКС един ден след него.

    "Дракон" ще достави на орбиталната станция модул за скачване, който ще помогне за присъединяването на американските космически кораби към МКС.

    Сред другите товари фигурират и гризачи, които ще участват в експериментите на японското космическо ведомство "Джакса".

    През месец август са запланувани две космически разходки на американските астронавти за монтирането на адаптера за скачване, който ще бъде доставен от "Дракон".

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини