Москва иска свои служители по сигурността на египетските летища

Москва е поискала руски служители да бъдат разположени на египетските летища в замяна на възобновяване на полетите до Египет. Това обяви високопоставен служител в египетското министерство на туризма, цитиран от The New Arab.

В момента Египет преразглежда процедурите за сигурността на редица летища, използвани от туристи в райони като Шарм ел Шейх и ще разгледа искането на Москва преди да направи изявление през август, обясни служителят.

Създадена е нова компания за сигурност на летищата, като това е станало в сътрудничество с британска компания за сигурност. Правителството обачедосега отказва присъствие на чуждестранни служители по сигурността на летищата в Египет, допълни служителят.

Припомняме, че Русия и Великобритания прекратиха полетите до Шарм ел Шейх през ноември миналата година след катастрофата на руски пътнически самолет в североизточната част на Синайския полуостров. Всички пътници и екипажът на борда загинаха.

Свързана с "Ислямска държава" групировка обяви, че стои зад инцидента, като каза, че той е резултат на бомба на борда. Египетските власти обаче все още не са потвърдили причината за катастрофата.

Руските и британските туристи съставляват почти 50 % от общия бройтуристи, посещаващи страната всяка година.

Повече от 14,7 млн. туристи са посетили Египет през 2010 година. Броят им намалял на 9,8 млн. през 2011 г. заради политическата нестабилност след свалянето на дългогодишния президент Хосни Мобарак и страната все още се възстановява.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини