Започват работа по обезопасяване на булевард „Беломорски“

Изображение 1 от 4

    83 000 лева ще струва изграждането на 14 броя изкуствени неравности и обновяването на маркировката по републикански път I – 5 /бул. „Беломорски”/ от ГПЧЕ „Христо Ботев” до завод „Орфей”, а работата може да стартира до десетина дни, стана ясно на проведеното днес поредно заседание на Обществения съвет за пътна безопасност към областния управител. „Изготвеното от нас задание е внесено за становище в АПИ и до края на седмицата очакваме положителен отговор”, обясни директорът на „Пътно управление” инж. Иван Гавазов. Областният управител даде срок до края на месец юли работата по обезопасяване на най-натоварения булевард в Кърджали да приключи. Не така стоят обаче нещата с общинските улици. Там опресняването на маркировката и повдигането на пешеходните пътеки може да започне едва след като приключи процедурата за избор на изпълнител за поддръжка на мрежата т.е. след отваряне на офертите /на 8 юли/, изчакване на законовия 14-дневен срок за обжалване и сключване на договор с избраната фирма, обясни заместник-кметът Иван Велев. Ако процедурата се проточи във времето, да се пристъпи към аварийно възлагане на ремонтните дейности на най-рисковите кръстовища, настоя областният управител. Предстои да се обяви и процедура за поддръжка на уличното осветление, за да стане ясно на кого ще бъде възложено да поправи авариралите стълбове, да подмени неработещите лампи и  да монтира насочени светлини на пешеходните пътеки, каза главният инженер Катя Митовска. Илиев поиска общината да ускори процедурата в рамките на тази работна седмица, за да има резултати в рамките на отпускарския сезон. Той посочи, че общини като Смолян, Пловдив, Стара Загора и др. имат реализирани добри практики в тази посока и техният опит може да бъде взаимстван. 

    По отношение на зоните за паркиране, Велев коментира, че на предстоящата сесия на ОбС ще се гледа наредбата за Синята зона. Междуведомствена комисия е извършила обход на града и е набелязала 14 подходящи терени в междублоковите пространства, които обаче трябва да бъдат съобразени с общия устройствен план на Кърджали, тъй като част от тях засягат тревни площи или са отредени за детски площадки. Има идея да се изготви единен транспортно-комуникационен план на общината, който да опише възможностите на всяко едно място. Що се отнася до цялостното покриване на т.нар. Боюк дере в района на пазара за обособяване на паркинг, това би възпрепятствало почистването и поддържането му, заяви инж. Митовска. До началото на септември общината да намери решение на проблема, недостигът на паркоместа е хроничен, паркира се дори върху зелените площи, всичко това трябва да се вземе под внимание при изработването на новата транспортна схема, а защо не да се помисли и за вариант подземен паркинг, реагира Илиев.

    На заседанието бе представена оферта за поставяне на видеонаблюдение на 7 възлови места, която предвижда монтаж на сканиращи устройства и такива за панорамно заснемане с необходимия аналитичен софтуер на обща стойност 80 384,78 лева без ДДС. За някои от тях ще са необходими нови пилони, за други ще се ползват стълбовете на светофарните уредби. На този етап обаче общината няма яснота откъде ще бъдат осигурени парите, затова не може да се ангажира с конкретни срокове за поставяне на видеокамери.   

    На въпрос за изграждането на околовръстния път на Кърджали, областният управител съобщи, че до края на месеца проектът ще мине на Експертен съвет и ако няма забележки, до края на годината ще стартират отчуждителните процедури по трасето.

    Областният съвет за пътна безопасност ще се събере отново в началото на септември. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини