Европа е изправена пред нова мигрантска вълна, предупреждава Фронтекс

Тази година се очаква да има нова мигрантска вълна на границите на Европа. За това предупреждава директорът на Европейската агенция за управление на външните граници "Фронтекс" Фабрис Леджери.

"Не, мигрантската криза не е отминала. Хората продължават да бягат, нещо по-страшно - сега имаме повече бежанци в сравнение с предишния период", каза той, цитиран от телевизия RTL, съобщава БГНЕС.

По думите му в момента ситуацията на Балканите е спокойна, но в същото време се открива нов център, през който мигрантите се отправят към Европа. Това е маршрутът от Северна Африка през Италия, през който минават 13-14 пъти повече хора, отколкото от Турция в Гърция.

Според Леджери бежанците, които се отправят към Европа от Северна Африка, идват от Африканския рог, от Судан, от Западна Африка. Либия не е единствената държава, която се превръща в център за мигрантите, които се опитват да се доберат до Европа, а Египет е новата гореща точка за трафикантите на хора.

"Този маршрут е много опасен и пътуването по него продължава над 10 дни", подчертава директорът на "Фронтекс". "Еритрея се управлява от брутална диктатура и има масово преследване на хора. Тези лица имат нужда от защита. Има и хора, които напускат Сенегал, Гамбия, Нигерия и Брегът на слоновата кост в търсеното на по-добро бъдеще", казва още Леджери, цитиран от в. "Хамбургер моргенпост."

Според него все още има доста пробойни по т. нар. "Балкански маршрут" и поради тази причина има опасност от нелегални мигранти.

Директорът на Фронтекс смята, че Европа няма да може да се справи с новата бежанска вълна без сътрудничество със страните, които не са част от ЕС, като Македония и Сърбия. "Балканският маршрут" повече не съществува във вида си от миналата година. Бежанците все още не са намерили алтернативен път. Това се дължи на затварянето на границата на Македония с Гърция, както и на затегнатия граничен контрол в България... Но според Леджери потенциално огнище на напрежение продължава да бъде бежанският лагер в Гърция - Идомени. Новата мигрантска вълна, пред която ще се изправи Европа това лято, ще бъде по-голяма и ще има повече хора от Африка", предупреждава още директорът на "Фронтекс".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини