Намалява безработицата в Кърджали

Безработицата в Кърджали  намалява и е под средната за страната, обявиха от местното Бюро по труда. Близо 8 на сто от трудоспособното население в района в момента е без работа, а показателят е доста по-нисък от регистрираното през зимата. Една от причините е силната миграция на хората в летните месеци към вътрешността на страната и държави от ЕС, където намират препитание в строителството, туризма и селското стопанство. Това се отразява на равнището на безработицата, смята директорът на Бюрото по труда Валентин Грудев.

Главна причина за тези процеси, разбира се, е цената на труда. Тя е производна от икономическото развитие на региона. Фирмите, за жалост, не могат да си позволят по-високи заплати, защото цената на труда е голямо перо в техните икономически показатели. Цената на труда е ниска като за повечето региони в периферията на страната и хората търсят препитание в големите градове, в столицата и разбира се, на Запад”, посочи той.
През лятото в Кърджали не достига работна ръка. Само в началото на юни Бюрото по труда обяви над 200 свободни позиции. Те са основно за строители, бармани, сервитьори и работници за производство на каучукови изделия. Търсят се и овчари.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини