Днес е последният срок за смяна на личния лекар до зимата

Днес изтича срокът, в който желаещите могат да сменят личния си лекар в редовната лятна кампания. Периодът за това е от 1 до 30 юни, а следващият такъв ще е през декември. Процедурата е лесна и не изисква конфронтация с настоящото джипи, нито е обвързана с прекалено много бюрокрация. От този юни тя евъзможна и по електронен път през личното досие на всеки здравноосигурен на сайта на Националната здравноосигурителна каса.

На хартия 

За смяната е необходимо да се разпечата и попълни формуляр - "регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар". Той едостъпен на сайта на Националната здравноосигурителна каса. В него се въвеждат само личните данни на пациента, въпреки че има също и полета за досегашния и за бъдещия семеен лекар. Не е нужно сегашното джипи да попълва данните си лично, дори не е необходимо да бъде известен за смяната, а това се случва по служебен път.

С формуляра се отива при новооизбрания личен лекар, който попълва своите данни и информация за практиката, в която работи. Вписва се датата, на която здравноосигуреният е направил смяната и информацията се нанася и в здравноосигурителната книжка. За да е валиден изборът, новият личен лекар трябва да е сключил договор със здравната каса.

Онлайн 

От юни 2016 г. здравната каса предлага услугата за избор на общопрактикуващ лекар и по електронен път. Онлайн изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител или настойник когато е малолетен или непълнолетен.

За да се добие достъп до електронното досие на сайта на НЗОКобаче първо трябва да бъде издаден уникален код за достъп и потребителят да има електронен подпис. След това с него ще са достъпни и всички останали електронни услуги на касата. Кодът се заявява с формулар и се получава в регионланите звена на касата в цялата страна. (Правила за ползване на персонализираната информационна система на НЗОК).

Вътре в досието има меню "Избор на личен лекар", откъдето може да се осъществи смяната чрез регистрационната форма за избор. Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис

От пресцентъра на касата поясняват, че няма разлика в това дали изборът се осъществява по електронен път или на хартиен носител, чрез попълване на ръка на формуляри. Процедурата е регламентирана в нормативната уредба. Всеки път, когато гражданинът упражни правото си на смяна, и той и новоизбраният от него лекар са известени по имейл или с есемес на посочените контакти.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини