Официално ще сигнализираме Брюксел, че Турция отказва реадмисия

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 28 и 29 юни в Брюксел. Страната ни ще бъде представлявана на него от министър-председателя Бойко Борисов.

Заседанието на Европейския съвет ще бъде посветено основно на въпроси, свързани с миграцията, работните места, растежа и инвестициите, външните отношения, както и с резултатите от референдума в Обединеното кралство за членство в ЕС.

Европейският съвет ще фокусира вниманието си върху външните аспекти на миграцията. Докато докладите на ЕК показват известен напредък по редица въпроси, остават проблеми, по които следва да се предприемат допълнителни действия. В тази връзка, на заседанието на Съвет „Външни работи", което се проведе на 20 юни, България поиска държавните и правителствените ръководители да обсъдят и ситуацията с прилагането на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. България ще посочи, че разчита Турция да изпълни поетите със Съвместното изявление ЕС - Турция ангажименти и по-специално - пълното, ефективно и навременно приложение на Споразумението и недопускане пренасочването на миграционните потоци.

България ще изрази загриженост, че въпреки предварително обявеното за 1 юни 2016 г. влизане в сила на Споразумението за реадмисия ЕС - Турция по отношение граждани на трети страни, Турция отказва приемането на такива лица, влезли от нейна територия на територията на България. България ще подкрепи предложението на Европейската комисия относно установяването на нова рамка за партньорство с трети държави за по-добро управление на миграцията и осъществяването на сътрудничество под формата на специално адаптирани пактове.

Европейският съвет ще бъде запознат с препоръките към отделните държави-членки в рамките на Европейския семестър. Ще разгледа и предложения дневен ред за прилагане на всички аспекти на вътрешния пазар. Ще бъде направена оценка на първите резултати от дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции в рамките на Плана за инвестиции в Европа.

Основна точка за дискусия по време на заседанието ще бъде и резултатът от референдума в Обединеното Кралство за членство в ЕС, който се проведе на 23 юни. България ще посочи, че уважава волята на британските граждани, като в същото време ще акцентира върху необходимостта ЕС да демонстрира сила, единство и прагматизъм и да вземе навременни и адекватни решения за последващи действия. Не бива да се допуска период на несигурност, който може да има сериозни политически и икономически последствия.

В рамките на дискусията в частта външни отношения държавните и правителствени ръководители ще бъдат запознати с новата Европейска глобална стратегия за външна политика и сигурност и ще обсъдят отношенията между ЕС и НАТО.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини