БСП поиска още една оставка, този път на Бъчварова

За оставка на ръководството на МВР, начело с министър Румяна Бъчварова, настояват в декларация от тази сутрин ПГ на БСП лява България, прочетена в парламента от депутата Красимир Янков. Припомняме, че преди няколко дни от "левицата" поискаха оставката на министъра на образованието Меглена Кунева. "Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководство, начело с министъра", се казва в декларацията.

Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова направи фундаменталната констатация, че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото по време на работна среща в Кюстендил, продължи Янков. Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешния ред, от действията и бездействията, на която произтичат процеси във всички сфери на страната ни, веднага възниква въпросът за 6 години какви са истинските мащаби от лошото управление на МВР, запита депутатът.

Битовата престъпност днес е в такива мащаби заради огромната нищета на огромна част от населението, като размерите са достигнали безконтролност в малките населени места, където безработицата е почти 100%, заяви Янков. Приносът е на антисоциалното управление на ГЕРБ, подчерта той. Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларация, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицаи във всички населени места. Освен битовата престъпност през последната седмица МВР е инкасирало и пореден провал в борбата с организираната престъпност. А инцидентът в „Слънчев бряг” носи всички белези на организирана престъпна група. Народният представител отбеляза, че туристическият сезон е бил подложен на дъжд от куршуми и тази нетрадиционна форма за „стимулиране” на потока от туристи ще бъде отчетена с отрицателен финансов резултат в края летния сезон.

Какви са последващите действия на отговорното министерство? Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен, характеристика, която му дава две години след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група, поясни депутатът. По никакъв начин не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална атака. А новосъздаденият единен център за Южното Черноморие е закъсняла мярка и функционалността му е обречена заради управленската немощ на МВР.

Друг провал на МВР е спрямо опазването на държавната граница от нахлуване на бежанци. В декларацията на БСП се подлага на критика и новия закон за МВР.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини