Корояди нападнаха боровите гори в Ардинско

    Болест по иглолистните култури и насаждения в горските територии в община Ардино притесняват жителите й. Оказва се, че причинителят на тревогата са корояди (върхов и шестзъб).

    Върховият корояд е малък бръмбар, основен вредител и причинител на изсъхването на големи площи от бор, основно бял бор. Вдълбава се в кората и разкъсва проводящата тъкан на дървостоите.  Оттам се нарушава хранителният и водният баланс на дърветата. Това довежда до изсъхването на културите. Насекомото се настанява предимно в гори, в които има наличието на паднала дървесна маса.

    Бpъмбъpчeтo пpaви мaлки дyпчици в кopaтa и cнacя яйцa, кaтo ce пpeкъcвaт вpъзкитe, чpeз кoитo дъpвoтo ce хpaни. Teзи дyпчици ce зaпълвaт oт cмoлa, кoгaтo pacтeниeтo e здpaвo и cилнo, и яйцaтa yмиpaт. Нo aкo дъpвoтo e бoлнo, тo нe мoжe дa ce зaщити и кopoядът ce paзмнoжaвa oщe пo-мacoвo, кaтo ce пpeхвъpля нa cъceдни плoщи. Дъpвeтaтa изcъхвaт и умират мнoгo бъpзo.

    Горски специалисти заявиха, че нападнатите дървета се разпознават по наличието на входни и излетни отвори, дървесни стърготини по кората или в основата на стъблата, промяна в оцветяването на короната, промяна в цвета на иглолистата и масовото им опадане на по-късен етап.

    Заедно с шестзъбия корояд могат да развиват две-три поколения годишно – пролетта, лятото и при топли есени.

    Падналата и пречупена дървесна маса вследствие на тежките снеговалежи през март 2015 г., която на територията на община Ардино е в хиляди кубика създават условия за развитието и разпространението на тези вредители.

    Най-важните мероприятия за предотвратяване масовата поява на този вредител включва своевременно провеждане на санитарни сечи, почистване на сечищата в боровите гори, а за проследяване на развитието на процеса – залагане на феромонови уловки, уточниха горските специалисти.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини