Шефът на НАТО призова ЕС да запази санкциите срещу Русия

Европейският съюз трябва да запази санкциите срещу Русия заради украинската криза. Тази позиция заема шефът на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

През последните два дни Берлин и Виена се обявиха за постепенна отмяна на рестриктивните мерки срещу Москва.

Оценката ми е, че ЕС не трябва да отменя икономическите санкции, докато Русия не си промени поведението. Вярвам, че има широко съгласие по този въпрос в ЕС”, изтъкна генералният секретар на алианса в интервю за агенцията.

В неделя германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че ЕС трябва постепенно да отмени санкциите, ако бъде постигнат съществен напредък в мирния процес и ако Русия покаже, че изпълнява своята част от минските споразумения за Украйна.

В отделен коментар Щайнмайер изтъкна, че ученията на НАТО в Източна Европа могат да увеличат напрежението с Русия, обявявайки се против „дрънкането на оръжия”.

Според Столтенберг НАТО активно се опитва да избегне ескалация на напрежението с Русия, докато в същото време твърдо се противопоставя на агресивното поведение на Москва. По думите му планът за разполагане на един батальон в Полша и на три батальона в Балтика цели предотвратяване на конфликт в региона, като това не е свързано с провокация.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини