Учени определиха лошата работна среда като фактор за оглупяване

Учени от университета на Флорида публикуваха резултатите от изследване, в което установили, че неблагоприятната работна среда и липсата на задачи, които стимулират мозъка, оказват негативно влияние на когнитивните способности на служителите. Изследването е публиковано в Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Изследването обхваща 4963 американци на възраст от 32 до 84 години, приблизително еднакъв брой мъже и жени. Учените класифицирали работната им среда и оценили способността им да запомнят важна информация и да я ползват в последствие. тествали и ка се справят доброволците с решаване на задачи, тайм-мениджмънт и дали могат да се фокусират върху поставените цели. Участниците трябвало да кажад и дали страдат от разстройство на паметта.

Резултатите показали, че и двата пола подобрявали резултатите си, ако работат им предлагала да усвоят нови умения и да решат нови сложни задачи.  При това интелектуалните възможности не намалявали при по-възрастните толкова, колкото при тези, които работели без подобна умствена стимулация.

Допълнително изследването установило, че в работна среда, където имало плесени или шумово замърсяване, се влошавали когнитивните способности.

Учените казват, че мозъкът наподобява мускулите - ако  дълго време не бъде използван, възможностите му намаляват. Голяма част от живота на хората преминава на работното му място, което поставя на фокус подобряването на условията там.За да се запазят познавателните функции с напредването на възрастта, хората трябва да имат възможност да решават задачи и да работят в хигиенична среда, според заключенията от изследването.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Прави са хората
    2 0
    20:28, 17 юни 2016
    Така е за съжаление - трябва спокойна работна среда. Не може разни прости селянки да ти командорят живота и да те тероризират на работното място, пък да очакват от тебе да си перфектен във всичко и да нямаш забележки или да проявяваш чувства!
Последни новини