Бай Мехмед даде ифтар за 30 души в Млечино

Изображение 1 от 3

    Правя хаир (добро дело), защото искам в отвъдния свят да бъда в дженнета (рая)”.

    За поредна година 85-годишният Мехмед Мурадов организира ифтар за мюсюлманите от ардинското село Млечино. На благотвориттелната ритуална вечеря в местната джамия присъстваха над 30 вярващи. Сред тях бяха кметът на общината Ресми Мурад и селския управник Гюлистан Садула.

    „Вече съм на преклонна възраст. Сега правя хаир (добро дело), защото искам в отвъдния свят да бъда в дженнета (рая)”. Благодаря на всички за присъствието. Напълнихте сърцето ми”, сподели бай Мехмед след ифтара. Той е роден на 26 май 1931 г. в село Горно Прахово. Родителите му били тютюнопроизводители. Заради беднотията на 8-годишна възраст е принуден да работи като овчар в родното си село, а на 14 заедно с баща си заминават да работят по строителните обекти в Димитровград. На 26 години създава семейство. Със съпругата си Гюлфиде, починала преди десет години, били сплотено семейство и отгледали с всеотдайност пет деца. Най-големият му син Селяхиттин от дълги години живее в Чорлу. Заради кризата другите му синове повече от 20 години живеят и работят в Белгия. По-голямата му дъщеря Томрис е омъжена в София, а Йълдъз е загинала в катастрофа край Момчилград през 1988 година. В нейна памет е изградена и чешма, която носи нейното име. 
    Бай Мехмед има 13 години трудов стаж като миньор в Мадан. Дълги години е бил и бюфетчик-сервитьор в родното си село Горно Прахово. Най-голямото му богатство са децата, внуците и правнуците, които често го навестяват. През 2007 година се сбъдва и голямата мечта на бай Мехмед - отива на хаджилък в Мека и Медина. Надява се всеки вярващ да има възможност да посети двете свещени за мюсюлманите места.
    Кметът Ресми Мурад поздрави присъстващите по случай празничната вечер. Той пожела на всички мюсюлмани да продължат да постят до край и с достойнство да посрещнат Рамазан байрам. 

    От името на всички, имаминът на джамията Тахир Тахир направи благодарствена молитва. Той пожела благоденствие и берекет на бай Мехмед, който от дълги години се грижи за молитвения дом в Млечино.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини