Дрънкането на оръжия близо до Русия минава границите, смята Борисов

Военни кораби като флотилия срещу руските кораби минава границата на това, което аз мога да допусна. Това коментира премиерът Бойко Борисовпред журналисти по повод изказванията, направени вчера в Президентството, че страната ни ще участва в съвместно щабно формирование на НАТО в Черно море.

Премиерът бе категоричен, че не желае военни кораби в българското Черно море и попита ястребите (бел. ред. министрите Даниел Митов, Николай Ненчев) те дали ще си пратят синовете там.

„Казах му на румънския президент и преди седмица на моя колега Чолош – българо-румънски учения всеки ден можем да правим, на Шабла – на ракетните учения, ако искат да дойдат, на всеки кораб военен ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме, но между България и Румъния – съседи сме, можем да си правим това, с другото вече пряко отиваме към военен конфликт. Тези, които са ястребите, не виждам дали ще си пратят синовете там”, коментира Борисов. По думите му участието на България с военни кораби, а не с гранични, като флотилия срещу руските кораби минава границата на допустимото.

„Чакам Ненчев да си дойде и Дани Митов да си дойде, много ще ми е неприятно да са поемали ангажимент, но ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема – ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да воюват те”, заяви Борисов.

България е един от най-лоялните, най-точните членове на НАТО и ЕС. Знаете, че ние имаме българо-американска база, провеждаме съвещания, провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях и в Ново село и Граф Игнатиево. Ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”, коментира Борисов.

По думите му въпреки кризата дори са ревизирали политиката си, за да бъдат  увеличени парите за въоръжаване, за да бъде армията по-спокойна.

„Много добре знаете и моята реакция, когато в Анкара президентът Путин и президентът Ердоган за една нощ „Южен поток” го прекръстиха на „Турски поток” и заобиколиха България. Помните как нашите реактори от Белене тогава заминаха за натовска Турция”, коментира премиерът. Той изтъкна, че тогава, когато президентът Путин му е размахал пръст от Анкара, че страната ни е загубила всичко преди една година, никой негов колега – министър-председател на съседна страна, не го е защитил.

„Когато дойдоха колегите с нашите съседи и за противоракетната отбрана аз винаги съм твърдял, че исторически няма как България да бъде нападната от страна Русия. Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, които са били и срещу мен. Но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние сме православни християни, имаме много общо между религията, културата”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна, че изведнъж е започнало да се говори за флотилия, което по думите му означава ние да присъединим българските кораби, румънските кораби към Турция. „Освен това, казах и на румънските колеги вече два пъти, аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор и толкова инвестиции направиха и частния капитал и България в тези курорти”, категоричен бе Борисов.

Ще изчакаме да видим какви са претенциите на Турция и ще уведомим ЕК за споразумението за реадмисия. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод отказа на Турция да изпълнява споразумението. Премиерът изрази тревогата си, че от хванати и върнати 200 души има 200 отказа. „Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите дали това е случайно, дали е временно или някакъв друг проблем”.

По все още неофициална информация причина за действията на турската страна е нашият отказ да се включим в общия черноморски военен флот.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ра
    разядосан
    0 0
    14:50, 16 юни 2016
    Ашколсун на бойко Военния земеделец митов и плевнята ще воюват с Русия ----посерковци
  • 2
    Ми
    Мина
    0 0
    20:25, 17 юни 2016
    Явно е ,че силата на Плевнелиев не е в защитата на българските интереси. Добре , че и на Борисов дипломацията не е най- силната страна , та ги строи в две редици да опровергават породените съмнения за обща флотилия срещу Русия.Очаквам и някой от министрите да изхвърчи,ако се окаже,че се е натягал някому, през главата на Премиера.
Последни новини