Продават Дома на учения в Кърджали

Насрочено е ново общо събрание на Съюза на учените в България /СУБ/ за 15 юли с една точка – продажба на Дома на учения в Кърджали. Тази стъпка ще ни позволи да избегнем фалита на организацията, заяви на пресконференция членът на Управителния съвет на СУБ проф. Нина Дюлгерова.
Предишното ръководство е довело организацията почти до колапс. 645 хил. лв. са били задълженията към НАП като данъци и осигуровки за периода 2007 и 2011 г. Към 2015 г. задълженията набъбват с лихвите до 1 070 000 лв. През миналата година се взема решение да се заложат два имота – Дома на научния работник във Варна и този в Кърджали.

Така се стига до сключването на заем с Д банк за кредит от 1,070 млн. лв. за погасяване на задълженията към НАП.

През 2015 г. се продължило с практиката да не се плащат осигуровки. Натрупани са нови 18 000 лв. задължения към НАП. Наложиха ни запор, но успяхме да го вдигнем. Това ни помогна да продължим да обслужваме кредита си към банката. Нашите действия помогнаха да спасим Дома на научния работник във Варна, посочи председателят на СУБ проф. Венелин Енчев.

До 2000 г. СБУ е имал 22 имота и от тогава започва продажбата на част от тях. Сега има четири имота във Варна, София, Велико Търново и Кърджали, които са в процедура на продажба, стана ясно на пресконференцията.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини