Хитри българи продават на чужди колекционери метеорити менте

Метеорити менте срещу 30 евро парчето продават българи на чужди колекционери. Това заяви пред „Труд" Кирил Стаменов, председател на Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити.

Нашенците са яхнали вълната на колекционерския интерес и са успели да напипат търговска ниша по интернет. Чрез обяви в аукционни сайтове те твърдят, че предлагат космически тела с извънземен произход, докато всъщност това са обикновени минерали.

„Метеоритите са много видове - железни, железно-каменни, каменни. Темата за тях не е много актуална в България, но е актуална в цял свят. Затова нашенци търсят и продават извън нашите граници, но го правят без нужните документи", разказа Стаменов и уточни, че много хора от Франция, Италия и Испания се дивят колко много находки има в България заради голямото предлагане и десетократно по-ниските цени.

Оказва се обаче, че „стоката" се доближа само на външен вид до истинските метеорни тела.

„Не можеш да намериш един магнетит, който прилича на метеорит, и да го качиш в ebay за 30-40 евро и когато хората направят анализ, да се окаже, че изгарят с парите", възмущава се Стаменов на българската схема.

По думите му, за да бъде признато за метеорит едно тяло, то задължително трябва да съдържа желязо, никел над 1% и кобалт. Освен това то преминава през поредица изследвания, сред които и спектрален анализ.

Издава се документ, който удостоверява какъв е метеоритът, иначе всеки може да продава каквото си иска и да вади пари от това, категоричен е търсачът на извънземни находки.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини