Братя от Млечино строят чешма в памет на майка им

Едва ли има друг район в кърджалийска област като Млечинския край, в който да иматолкова безбройни каменни и мраморни крайпътни чешми. Хората ги изграждат „за хаир” (за добро дело) или в памет на близък човек, а традицията, достойна за Рекордите на Гинес, еуникална не само за общината, областта и страната, но и за света. Мюсюлманите в региона вярват, че построяването на чешма освен чест, носи и опрощаване на греховете.

Край пътя за близката махала Ослец в местността „Ямач” се изгради още една чешма. Тя е построена от братята Емруллах, Неджатин, Фахреттин, Реджеб и Себахаттин Сали от Млечино в памет на покойната им майка Кериме Сали Фетта, починала през 1967 година.

Братята живеят в Бурса, но през летните месеци винаги идват в родния си край.

Решихме заедно с по-големите ми братя да изградим нова чешма с постоянна течаща вода в памет на покойната ни майка на мястото на старата. В мюсюлманската религия е прието, че ако се направи чешма там, където минават хора или животни, е голяма привилегия за семейството. Има нещо много хубаво в това да направиш чешма, да посадиш дърво. Това са неща, които остават, а да утолиш жаждата, това е най-голямото добро на света, което можеш да сториш, казва 58-годишният Себахаттин Сали.

Той сподели, че винаги когато имат възможност идват в родното си село заедно със семействата си.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини