Ученици от Крумовград извървяха достойно пътя на Ботевата чета

Изображение 1 от 6

    На 2 юни, Деня на Ботев, се навършиха и 70 години от първия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета Козлодуй – Околчица“ и 41 години от първия поход на туристическия отряд  в СОУ „Васил Левски” в Крумовград.

    За юбилейния поход организаторите бяха подготвили екскурзоводски беседи, посветени на историческите събития от 1876 година,  проведени в местностите, през които минава пътят на Войводата и неговата чета: „Матеев геран“, „Попово ханче“, „Рашково бърдо“, „Милин камък“ и “Ботева поляна“. В предвидените образователни, културни и спортни събития  взеха участие и групите – участници в похода.

    От 27 май до 2 юни младите туристи извървяха 120-километровия път на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица, за  да се докоснат до историята на този подвиг, да се преклонят пред саможертвата на героите. Така учениците доказаха своите достойнства като родолюбиви наследници на Ботев.

    И тази година походът се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, а участниците бяха  повече от 1000. Конкуренцията също беше голяма и това  още повече амбицира нашите гимназисти за победа.

    Стройните редици на нашите момичета и момчета се открояваха сред останалите, песните им бяха най-звучни, а бивакът – най-приветлив. В местността „Речка” отрядът участва във вечерта на художествената самодейност, като прояви не само талант, но и креативност и  зае престижното трето място.   Той се включи и в спортните игри в състезанието „Туристическа вечер”. Крумовградчани бяха най-пъргави, прецизни  и организирани и заслужено  заеха първото място в крайното класиране.

    Принос за поредната победа, разбира се, имат и ръководителите на отряда, които бяха винаги с туристите: Даниела Гунчева, главен ръководител, Милен Манолов, Росен Красев  и Митко Карамфилов, който получи грамота и значка за своето 15-о участие в похода.

    Ръководството на училището поздравява победителите и пожелава успех и на следващите, които ще продължат  да вървят по пътя на Ботев, по пътя към свободата и победата

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини