Козметика на Nivea и Avon може да е токсична

Малки частици, използвани в състава на козметичните кремове без необходимите
предварителни изпитания, могат да се окажат изключително токсични, пише Daily Mail. Става дума за наночастиците, които са 80 пъти по-тънки от човешки косъм и се използват от фирми като Boots, The Body Shop, Avon, Nivea и Unilever.

Според някои производители новата технология може да донесе по-ефективни печелби.Но критиците твърдят, че малките частици могат да преминат през защитните бариери на човешкото тяло и да навлязат в мозъка или в майчината утроба и да
навредят на плода.Освен това наночастиците влизат във взаимодействие с другите
клетки и могат да предизвикат силно токсичен ефект.

Все повече фирми започват да използват т.нар. grey goo - технология, без да тя да е преминала през тестове.
Проф. Доулинг от Кралското научно дружество на Великобритания изказва опасения, че козметичната индустрия не предоставя достатъчно информация за новата технология. Според проучване, 87% от потребителите на козметични продукти не
знаят, че наночастиците вече са в употреба.

Група от потребители изпратили писма до 67 козметични компании с въпроси свързани с нанотехнолигията, нейните предимства и недостатъци. Само 17 от компаниите са се съгласили да предоставят информация по въпроса.

Наночастиците се използват в слънцезащитните кремове. Но въпреки, че фирмите заявяват, че така защитата срещу вредните слънчеви лъчи е по-голяма, експерти от ЕК поискаха да се направят още тестове за безопастността на продукта, както и за ефекта му върху почернялата кожа.

Експертите са загрижени за употребата на нано-титаниев двуоксид и цинков окисд в слънцезащитните кремове. Някои фирми използват и нано-сребро в пастите за зъби, тъй като има антибактериално действие, но има опасения, че то също може да бъде токсично.

Според защитниците на нанотехнологиите те имат много предимства, например в по-доброто доставяне на лекарства и витамини за организма.Освен това те предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето и рак на кожата.
Въпреки това мнението на експертите е, че са необходими допълнителни изследвания за въздействието на наночастиците, както и правителствена политика относно тяхното използване.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини