Учени създадоха изкуствено сърце

Учени заявиха, че са разработили напълно работещ прототип на изкуствено сърце, което може да бъде присадено на човек, съобщава BBC News. Устройството не само бие като истинско, но е снабдено и със специални сензори, позволяващи да се регулира сърдечният ритъм и потока на кръвта.
Компанията Carmat, която е разработила този имплантант очаква разрешението на френските власти за клинични изпитания на устройството. Независимо от това, кардиолозите са обезпокоени, тъй като неотдавна друг подобен опит завърши неудачно и то при непосредствените изпитания на човек.
Няколко организации по цял свят работят над създаването на изкуствено сърце, каквото очакват минимум 20 000 души. Кардиологът Ален Карпентер отбелязва, че на него му е отнело 15 години усъвършенстването на апарата. Според него, в последната версия са отстранени недостатъците на предишните прототипи – устройството е покрито със специална тъкан, която не позволява отхвърлянето му от организма.
Остава обаче още един проблем – енергийната зависимост на сърцето. Неговите батерии осигуряват непрекъсната работа 5-16 часа, след което трябва да бъдат заредени. В момента Ален Карпентер с поддръжката на Европейския аерокосмически концерн (EADS) се занимава с разработката на два алтернативни варианта, които позволяват да се мине без прокарване на проводници през кожата за захранване на изкуственото сърце.
Ежегодно от сърдечно съдови заболявания в света умират 17 милиона души. Карпентер е на мнение, че създаването на изкуствено сърце е изключително важна задача, тъй като нуждаещите се от пресаждане са много, а донорските органи не достигат.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини