Нова далавера в интернет! Перат се милиони, получаваш процент срещу банкова сметка

Милиони долари с неустановен произход се перат в интернет, съобщава Монитор. Схемата е учудващо проста. На електронната си поща човек получава загадъчно писмо от учтива дама.

Тя се оказва екзотична милионерка или мистериозна принцеса. И в двата случая жената търси помощ от добър и честен човек, който да й помогне да прибере наследството си. Естествено става въпрос за несметно богатство в размер на няколко милиона долара. За услугата милозливият интернет потребител ще получи комисионна от 10%.

"Получавам странно писмо от учтива дама. Тя разказва за себе си колко е скромна, добра и търси добри приятели по света. Уморена е от много лъжи и разочарована от лицемери. Дотук добре. Почти всеки би отговорил на такова писмо, така правя и аз", разказва Драган Тодоров - един от получателите на странните писма.

Той обясни, че след няколко дни получил отговор от 30-годишната Софи. Жената е от Судан, но съдбата я пратила в Сенегал. Според писмото й в момента живее в бежански лагер със строга, едва ли не тъмнична дисциплина. Смайващо. Следва и разказа за това, как баща й - миньор, загинал при трагичен инцидент, а майка й - убита в гражданската война. Софи избягала. Но имала наследство от баща си.

"Като миньор той натрупал 250 кг злато и 5,7 милиона долара. Явно доста е поработил или в Судан на миньорите плащат адски добре", смее се Тодоров. За съжаление Софи не може да се върне, за да наследи имуществото. Затова търси помощ от новия си интернет приятел.

"Обясно ми, че ако изпрати всичкото наследство по моята сметка, аз мога да съм нейният спасител. Ще й купя билет за самолета и тя ще дойде в моята „красива държава". Освен това ще ми даде процент от наследството като благодарност за добрата услуга", разказва нашенецът.

Тодоров обаче се усъмнил в "добрата си карма" и затова решил да изпробва момичето. Той казал, че банковата система в България е много строга и всеки лев се декларира. И ако не обяви откъде са му парите, може да лежи дори в затвора.

"Когато получих отговора й, тя ме уверяваше, че схемата няма да ме вкара в беля. Дори ми даде телефон на неин човек да го питам. Звъннах на дългия номер, но никой не вдигна. След това се включи телефонен секретар", обяснява Тодоров.

След неуспешното позвъняване контактът между нашенеца и мистериозната революционерка секва. Чак тогава мъжът се замисля как Софи се е натъкнала на имейла му.

"Започнах да се питам и как е готова ей така на непознат да прати парите си? Ами ако съм мошеник и не ги върна? И откъде ли Софи в бежанския лагер намери интернет, пък и разбра колко „красива държава" е България", споделя притесненията си Тодоров.

Няколко месеца по-късно Тодоров попаднал на подобен имейл, който обаче развива друг сценарий. На електронната си поща получава писмо от принцеса от Чад. Тя му разказва нещастната си съдба. Родителите на принцесата били убити от съпротивата. Тя е сама, а баща й оставил много пари. Тя обаче не може да ги ползва в Чад. Тодоров веднага се сеща за другата си добра позната - Софи. Въпреки това дочита писмото.

"Предлагаше ми 10 процента от едни скромни 15 млн. долара. Т.е. да взема едни „скромни" за „красивата държава" пари, през смях разказва нашенецът.

Този път той решава да се консултира. Запознати със закона му подсказват, че това е доста добре разработена схема за измама. Освен че дава личните си данни на непознат, мъжът дава и номера на банковата си сметка. "Ако имам нещо в нея, скоро може и да нямам, за процент от африканските пари да не говорим. Но ако все пак пари дойдат и аз ги върна - дали на принцесата или на Софи от Судан, за тях двете не знам, но за мен се плаша. Поизпрал съм немалко зелени гущери. Ще си гарантирам държавна издръжка в затвора", обяснява Тодоров.

Мъжът търси и помощ от познат лингвист, който да провери съмнителните писма на двете дами в беда. Веднага опитното око открива нещо познато. Английски с малко грешки, но с типичен български словоред. С типична подредба на думите, която се оказва съвсем нехарактерна нито за африканските държави, нито за англоговорещите. Компютърни специалисти установяват, че писмата и на двете милионерки са изпратени от България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини