Кървав екшън на фондовите пазари в Азия

Тотален срив на азиатските пазари в ранната петъчна сесия, индексите в Япония се понижават с над 11%, Хонконг губи 8%, а Южна Корея е със 7% надолу. Картината започва да напомня 1997 г, когато се развихри азиатската финансова криза.



Сутрешният крах на фондовите борси в Азия идва в резултат на мащабните разпродажби на Уолстрийт, където Dow Jones се понижи с близо 650 пункта до ниво под 9000 пункта. Координираното намаляне на лихвените проценти така и не успя да размрази кредитните пазари.



В Япония индексът Nikkei се срина до ново дъно от 8115, което ниво за последен път е било достигнато през май 2003 г. Застрахователите и банките в страната оглавиха индекса по топ загуби. Фондовете за имоти също бяха в топ губещите, а автомобилостроителите като Toyota, Nissan и Honda тръгнаха рязко надолу.



В Австралия миннодобивните компании като BHP Billiton също бяха пометени от вълната разпродажби, независимо че цените на металите тръгнаха нагоре. Пониженията на Macquarie Group и Babcock&Brown бяха двуцифрени.



В Хонконг само седем от търгуваните 1088 компании отвориха в петъчната сесия с повишение. Индексът Hang Seng достигна тригодишно дъно. Най-голямата банка в Китай – Industrial & Commercial Bank of China, се понижи с 5% на борсата в Шанхай.



Източник: broker.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини